Gazete Vatan Logo

Coilover Nedir, Ne İşe Yarar? Coilover Nasıl Çalışır?

Coilover, arabalarda kullanılmakta olan bir sistem olarak bilinmektedir. Amortisörü çevreleyen ve saran bir yay olarak da ifade edilebilir. Coilover, kelime anlamı olarak düşünüldüğünde ise etrafını saran manasına gelmektedir. Genel olarak tek parça olarak üretilmekte olan bir sistem olarak bilinmektedir. Araçların birçok özel parçası bulunmaktadır. Coilover ise süspansiyon sistemi olarak ifade edilebilir. 

Coilover Nedir, Ne İşe Yarar? Coilover Nasıl Çalışır?

Coilover Nedir, Ne İşe Yarar?

Arabalarda kullanılan bir süspansiyon sistemi olarak bilinmektedir. Tek parça olarak üretilen coilover, araçların konforlu bir şekilde trafikte ilerleyebilmesi için oldukça önemli bir parçadır. Yolda giden araçların bazı durumlarda çok fazla sekmesi ve rahatsızlık verdiği görülmektedir. Bu durumların oluşması ise genel olarak süspansiyon sisteminde yer alan sorunlardan kaynaklanmaktadır.

Süspansiyon sistemleriyle ilgili olan parçalardan birisi de coilover olarak ifade edilebilir. Bir süspansiyon sistemi olarak bilinen coilover, diğer sistemlerle kıyaslandığında ise tek parça olarak üretilen bir sistem olarak ifade edilmektedir. Coilover sisteminde amortisör ve yay tek parça olarak üretilmiştir. Bu şekilde ise bir kullanım kolaylığı sağlanmaktadır. 

Coilover Nasıl Çalışır?

Coilover sistemi birçok araç sahibi tarafından araştırılmakta olan bir sistem olarak bilinmektedir. Kullanılan sistemin araç için sağladığı çeşitli avantajlar ve dezavantajlar bulunmaktadır. Kişilerin tercihine göre coilover sistemine geçilmesi söz konusu olabilmektedir. Diğer süspansiyon sistemleri ile karşılaştırıldığında daha pahalı bir sistem olduğu bilinmektedir. Ancak sahip olduğu avantajlar düşünüldüğünde ise kullanıcıların memnuniyetiyle sonuçlandığı ifade edilebilir. 

Haberin Devamı

Coilover sistemi özellikle yol tutuşu, ağırlık, yükseklik, jant ve lastik düşünüldüğünde oldukça avantajlı olarak değerlendirilmektedir. Özellikle yapılacak ayarlamalar sonucunda aracın yol tutuşu oldukça dengeli olacaktır. Coilover sistemiyle aracın yüksekliğinin de manuel olarak kolay bir şekilde ayarlanabileceğini söylemek mümkün olmaktadır. 

Coilover Sistemi İle Yay-Amortisör Sistemi Farkı Nedir?

Coilover sistemi de temelde bir yay- amortisör birlikteliği olarak bilinmektedir. Farklı yapılara sahip olan birçok süspansiyon sistemi bulunmaktadır. Normalde kullanılmakta olan geleneksel amortisör sistemlerinde yay ve amortisör ayrı ayrı parçalar olarak üretilmektedir. Ancak coilover sisteminde her ikisi de tek bir parça olarak üretilmiştir. 

Haberin Devamı

Geleneksel sistemlerde yaylar daha büyük bir çapa sahip olarak bilinmektedir. Ancak coilover sistemlerde yaylar daha düşük bir çapa sahip olarak ifade edilebilir. Tüm bunlara ek olarak coilover sistemlerinin yükseklik ve sertlik ayarlarına sahip olduğu bilinmektedir.

Ayarlama yapılması durumunda genel olarak araca özel sert ve kısa yayların tercih edildiği söylenebilir. Kullanılan coilover sistemlerde amortisör değişikliğinin de ayrıca yapılabileceğini söylemek mümkün olmaktadır. Sistemin dezavantajları ise korozyon ve fiyat olarak ifade edilebilir.