Gazete Vatan Logo

Bu kapı 183 yıldır kimseye açılmıyor

Mora isyanına sebep olan bir patriğin önünde asıldığı kapı Çölaşan'a göre kin ve nefretin simgesi. Patrikhane ise "Ölünün üzerinden geçilmez" diyor

İstanbul Balat'ta bulunan Fener Rum Patrikhanesi'nin ana giriş kapısı 1821 yılından bu yana kapalı. Yıllardır açılmamasının nedeni ise Patrik Gregorius'un kapı önünde idam edilmiş olması. Kapı "kin kapısı" olarak da anılıyor.

Gazeteci-Yazar Emin Çölaşan Hürriyet Gazetesi'ndeki köşesinde kapının saygısızlığı, kini ve nefreti sergilediğini iddia ediyor.

Ruhban okulu açılıyor ama kapı hala kapalı
Çölaşan ruhban okulunun açılması gündeme gelmişken kapının neden hâlâ kapalı olduğunu soruyor: "AB sürecinde hep kendisinden bir şey istenen ve veren taraf Türkiye oldu. Biz karşımızdakilerden hiçbir şey isteme hakkına ve yüreğine sahip değiliz. En son Ruhban Okulu'nun açılması gündeme getirildi. Yakında açılacak. Bir kere de bir şey isteyen Türkiye olsun."

Patrikhane'den Peder Desiteos "İnancımıza göre ölünün yattığı yerin üzerinden geçilmez" diyor. "Peki ruhban okulunun bile açılması gündeme gelmişken bu kapıyı açmayacak mısınız" sorusuna ise şöyle yanıt veriyor: "Orda bir patriğin hatırası var. Ayrıca açılması mekanik olarak mümkün değil. Arkasına yerleştirilen mermer nedeniyle mümkün değil.''

Rumların yemini var: İstanbul ele geçirilene kadar kapalı kalacak!
Osmanlı Imparatorluğu'nda 2. Mahmut dönemi. Yıl 1821. Yunanistan'da Mora isyanı başlıyor. Devlet aleyhine ayaklanan Rumlar, binlerce Müslüman'ı kesiyor ve bu bölge Osmanlı egemenliğinden kopuyor. Yunanistan bağımsızlık elde ediyor. Mücadelenin başını da kilise ve papazlar çekiyor. İstanbul'da ise padişah emriyle Fener Rum Patrikhanesi basılıyor ve isyanın patrikhane tarafından tezgahlandığının belgeleri ele geçiriliyor. İstanbul'daki Patrik Gregorius'un bu isyanda önemli rolü olduğu, isyanı kışkırtıp büyük destek verdiği ortaya çıkıyor. Patrik Gregorius 2. Mahmud'un emriyle yargılanıyor ve suçlu bulunarak Patrikhane'nin ana girişi olan orta kapının önünde asılıyor. Ve Rumlar yemin ediyor: İstanbul ele geçirilene ve aynı kapı önünde bir Türk büyüğü asılıncaya kadar kapı açılmayacak.

M. Ali Şahin 'Kapıdan gireceğim' demişti'
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin yıllar önce Patrikhane'nin de sınırları içinde yer aldığı Fatih'in belediye başkan adayıydı. Şahin "Benim bölgemde kin kapısı olmaz, dostluk kapısı olur. Başkan olduğumda Orta Kapı'dan gireceğim" demişti. Şahin başkan oldu ama seçim iptal edildi. Patrikhaneye de orta kapıdan kimse giremedi. Şahin bugün başbakan yardımcısı! Kapı da hâlâ kapalı!

Haberin Devamı