Gazete Vatan Logo

Bor Kullanım Alanları Nelerdir? Borun Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Bor elementi, çeşitli birçok alanda ve farklı sektörlerde kullanılmakta olan bir elementtir. Yeryüzünde bor madeni çok fazla miktarda bulunmamaktadır. Ancak dünya üzerinde özellikle bazı bölgelerde bor madeninin yoğun bir şekilde bulunduğu bilinmektedir. Bor elementi doğada doğal bir şekilde bulunmamaktadır. Özellikle saf bor endüstri alanında üretilmektedir. Dünyada yer alan en önemli bor kaynakları ise Türkiye, Rusya, ABD ve Güney Amerika'da bulunmaktadır. 

Bor Kullanım Alanları Nelerdir? Borun Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Bor birçok farklı sektörde kullanıldığı bilinen bir elementtir. Ülkemizde de bor elementi oldukça yüksek bir oranda bulunmaktadır. Geleceğin en önemli enerji kaynakları arasında yer aldığını söylemekte mümkün olmaktadır. Bor elementi, periyodik tabloda da B simgesi ile gösterilmektedir. Bor elementinin sahip olduğu özellikler nedeniyle büyük bir öneme sahip olduğu söylenebilir. 

Oldukça önemli madenler arasında yer alan bor elementi birçok farklı sektörde kullanılmaktadır. Özellikle temizlik malzemelerinin üretiminde ve endüstri sektöründe bor madeni oldukça fazla kullanılmaktadır.

Endüstri alanında çeliği sertleştirmek için kullanılan bir madendir. Aynı zamanda bor madeninin bazı maddelerin iletkenliğini azaltıcı bir özelliğe de sahiptir. Nükleer endüstri alanında da bor madeninden yararlanılmaktadır. Nükleer santrallerde de bor elementi vazgeçilmez olmasıyla bilinmektedir. 

Düşünüldüğü zaman deterjan, tarım, kimya, cam, seramik, otomotiv, askeri araçlar, inşaat ve yakıtlar gibi birçok alanda bor kullanım alanına sahiptir. Genel olarak ise bu sektörlerde rafine bor kullanılmaktadır. Ancak konsantre olarak üretilmesi ve kullanılması da mümkün olabilmektedir. Dünyada ise en fazla rafine bor üreten ülke Türkiye olarak ifade edilebilir.

Haberin Devamı

Savunma sanayi

Cam sanayi

Borosilikat camlar

Temizleme sanayi

Seramik sanayi

Tarım sanayi

Yanmayı geciktirici maddeler

Yakıt

Enerji depolama ve 

Atık temizleme alanlarında kullanılmaktadır. 

Borun Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler

Bor elementinin sahip olduğu özellikler düşünüldüğü zaman günümüzde olduğu gibi gelecekte de büyük bir önemi olacağı ifade edilebilir. Safir kristal olan bor madeni, yarı iletken bir element olarak bilinmektedir. Yüksek sıcaklıklarda elektriği ileten bor madeni düşük sıcaklıklarda ise yarı iletken bir hale gelmektedir.

Farklı birçok sektörde kullanılmakta olan bor elementi kozmetik sektöründe, dezenfekte edicilerde, yangına dirençli olan malzemelerde, böcek ve bitki öldürücülerde, yapıştırıcılarda, çimento korozyon önleyicilerde, ilaç sektöründe ve elektronik rafinasyon gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Bor elementi deterjan sanayisinde ve cam sanayisinde de oldukça fazla kullanılmaktadır. Aynı zamanda bor elementi, elektrik camları, fotoğrafçılık, kaplama sanayi, izole cam elyafı ve antiseptikler için de kullanılması tercih edilen bir elementtir. Bor madeni hem hammadde olarak hem de rafine olarak kullanılabilmektedir. Bu özelliği nedeniyle de endüstriyel bir maden olma özelliğine sahiptir. 

Bor son zamanlarda uzay teknolojisinde de kullanılmaya başlanan bir madendir. Dünyada çıkarılan bor madeninin önemli bir kısmı da ülkemizden çıkarılmaktadır. Sahip olduğu özellikler nedeniyle birçok sektörde bor madeninin kullanım alanı bulduğunu söylemek mümkün olmaktadır.