Gazete Vatan Logo

Baharatlardan uzak durun...

Tam bünyemiz Ramazan'ın ritmine alışmışken oruç tutanlar arasında yanlış beslenmeden dolayı mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları görülebilir. Çok acı baharat kullanmayın

Bugün 6'ncı gün. Yavaş yavaş Ramazan'da ilerlemeye başlıyoruz. Bir yandan bünyeler Ramazan'a alışırken bir yandan da yanlış beslenen kişilerde bazı rahatsızlıklar veya hassaslıklar görülebilir. Sağlıklı beslenmeye devam ederek rahat oruç tutmayı sürdürebiliriz. İftarda özellikle fazla acılı ve baharatlı beslenmekten kaçınınız. Aç karnına, fazla bir acıkma hissiyle ve artmış iştahla yemeklere fazla baharat veya acılı konulabilir ancak sonrasında bu durum mideyi ve sindirim sistemini rahatsız edebilir, dikkat! Bugün sizlere, Ramazan ayında yararlı olabilen ve mideyi rahatsız etmeyecek bazı baharatlardan söz edeceğim.

Genel kurallar ve püf noktaları
1. Mide yavaş yavaş küçülmeye başladı: Uzun süre boş kalan mide, Ramazan'ın ilerleyen günlerinde hacim olarak kendini toparlamaya ve biraz küçülmeye başlar. İlerleyen günlerde iftarda aşırı hızlı yemek yemek, birden bol sıvı yüklemek, konuşarak yemek yiyerek hava yutmak gibi pek çok neden mideyi daha da şişirir. Özellikle gazlı içecekler de mideyi sıkıştırabilir. Yemekten 10-15 dakika sonra sıvıları almak daha ideal. Tabii ki iftar ve sahurda açık çay içilebilir.

2. Midede çok şişkinlik hissediyorsanız: Özellikle iftardan sonra midede çok şişkinlik hissediyorsanız çeşitli günlerde verdiğim önerilere ek olarak ayrıca basit ve pratik bir masaj da yararlı olabilir. Şişkinlik ve gaz sökmesi için yardımcı bir masaj: Bir parça ılık susam yağı ve varsa rezene yağıyla sol avucunuzun ve sol ayak tabanınızın ortalarını 2-3 dakika bastırarak masaj yapın. Daha sonra kendinize göre saat dönüşü yönünde yumuşak ve dairesel hareketlerle karın bölgenize 3-4 dakika masaj yapın. Bu masajı sol el ve ayağa oldukça bastırarak, karın bölgesine ise yumuşak hareketlerle yapınız.

3. Çiğ gıdaları genelde çok soğuk ve aç karnına yemeyiniz: İftardaki fazla gaz ve şişkinliği azaltmak için mide boşken fazla miktarda soğuk ve çiğ gıda yememek de önemlidir. Ramazan'da vitamin ihtiyacı ve lifli gıda ihtiyacımız daha da artar. Bu nedenle çiğ gıdaları kesmeyeceğiz ancak yemeğin ortası veya sonlarına doğru yiyeceğiz. Genelde önden mideyi rahatlatan ballı su, sebze çorbası gibi bir gıdayla başlarken salata gibi soğuk ve çiğ gıdaları ise yemeğin ortası veya sonuna doğru veriyorum.

4. Baharatlar - Defne yaprağı: Ülkemizde bol ve ucuz olarak bulunan defne ağacının yaprakları bilinçlice kullanılırsa yararlı bir bitkidir. Normalde et yemekleri veya şişlerde kullanılan defne yaprağını tencere yemeklerinde de deneyebilirsiniz. Fazlası zararlı olduğundan sadece tüm tencereye 1 veya 2 adet yaprak atmak yeterlidir. Defne yaprağı aynı zamanda iyi bir dezenfektandır. Eğer sağlık koşullarından emin olmadığınız yerlerde, ortamlarda yemek pişiriyorsanız tencereye atacağınız 1-2 yaprak defne ve 2-3 adet tane karanfil ve az limon suyu, yemeğin içindeki mikroorganizmaların üremesini yavaşlatır, kısmen dezenfektan bir etki sağlar.

Kimyon: Hem hazmettirici hem de gaz söktürücüdür. Az miktarda kullanmak yeterlidir, fazlası kabızlık yapabilir. Kimyon aynı zamanda demir de içerir.

Karabiber: Lezzetinin yanı sıra zihni açmaya da yardımcıdır.

Nane: Mideyi ve sinir sistemini rahatlatır. Sıkıntıya, yanmaya, çarpıntıya iyi gelir.

Fesleğen: Enfeksiyonlara karşı direnci büyük oranda arttırır, zihni berraklaştırır.

Evet Ramazan'da genelde çok acı olanları değil, sindirime yardımcı ve aşırı hararet yapmayan baharatları seçiyoruz.

İyi ve huzurlu bir çarşamba dileğimle...

Haberin Devamı