Gazete Vatan Logo

B12 İçeren Besinler Nelerdir? En Çok B12 Barındıran Gıdalar Listesi...

B12 vitamini suda çözünebilen ve az da olsa vücut tarafından depolanan bir vitamindir. B12 eksikliğinin genellikle unutkanlığa neden olduğu bilinir. 

B12 İçeren Besinler Nelerdir? En Çok B12 Barındıran Gıdalar Listesi...

Sağlıklı bir insanın kanında 150 pg/ml civarında B12 olması gerekir. Eğer bu miktar 80 pg/ml altına düşerse kişilerde B12 eksikliği ortaya çıkar. Bunun besinlerden günlük olarak alınması gerekir. B12 eksikliği genellikle yetersiz ve dengesiz beslenme, mide ameliyatı sonrası ya da bazı ilaçların kullanımı ile ortaya çıkar.

B12 vitamini yalnızca hayvansal kaynaklı besinlerde bulunmaktadır. B12 içeren besinler süt, peynir, yoğurt, uskumru, ton balığı, karides, istiridye, midye, dalak ve karaciğer gibi besinlerdir. Ayrıca yumurta da yüksek derece B12 içeren besinler arasında yer alır.

En Çok B12 Barındıran Gıdalar Listesi...

En çok B12 barındıran gıdaların başında ciğer olmak üzere tüm kırmızı et ve balıklar gelir. Özellikle uskumru yüksek oranda B12 vitamini içerir. Yumurta, midye, böbrek, beyin gibi sakatatlar da B12 bulunur. B12 özellikle yumurtanın sarısında yüksek oranda bulunduğundan B12 vitamini eksik olan kişilere yumurta sarısı tüketmeleri önerilir.

B12 Vitamini Nedir?

B12 suda çözünebilen bir vitamindir ve vücutta az da olsa depolanabilir. Kandaki kırmızı hücrelerin üretiminde görevli olan B12 vitamini sinir hücrelerinin çevresindeki elektriksel sinyal iletiminin de hızını artırmaktadır. B12 amino asitlerin ve vücut tarafından sentezlenen vitaminlerin geri emiliminde de rol alır. Magnezyum ve çinko gibi minerallerin fonksiyonlarında da oldukça etkili bir vitamindir. 

Haberin Devamı

B12 Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

B12 eksikliği kişilerde kansızlığa neden olabilir. Kansızlığa bağlı olarak çabuk yorulma, halsizlik, efor kapasitesinde azalma ve göz kararması ile konsantrasyon bozuklukları da ortaya çıkabilir. Dilde kızarıklık ve yanma hissi, geceleri bacaklarda kasılma ve ağız içinde yaralar ortaya çıkar. Bacaklarda, ayaklarda, kollarda ve ellerde karıncalanma ile uyuşma hissi ile zihinsel fonksiyonlarda bozulma da gözlemlenebilir.

B12 eksikliğinin olması yeni hücrelerin sentezlenmesini engelleyeceği için kişinin metabolizmasının yavaşlaması da ortaya çıkar. Özellikle yaşlı bireylerde unutkanlık ve hafıza kaybı gibi durumlara da neden olur. B12 eksikliği bazı durumlarda saç dökülmesine de sebebiyet verebilir.

Haberin Devamı

B12 Eksikliği Tedavisi

B12 eğer eksik olursa eksikliğin nedeninin belirlenmesi gerekebilir. Vegan beslenenlerde sık sık B12 eksikliği ile karşılaşılabilir. B12 vitamini eksik olan kişilere genellikle B12 hapı ya da dilaltı tabletler önerilmektedir. Fakat kişilerde vitamin emilmesine bağlı olarak gelişen bir eksiklik varsa bunları etkisi olmaz ve iğne ile takviye yapılması gerekir.