Gazete Vatan Logo

Araba alacaklara kritik uyarı! 'Sahte siteyle' 400 bin lira dolandırıldı

Balıkesir'de 2 milyon 100 bin liralık otomobil almak isteyen tekstilci Fatih Barlin (47), sahte siteyle 400 bin TL dolandırıldı. Polise şikayetçi olan Barlin, "Kendime o kadar çok güveniyordum ki. Hatta haberlerde görünce, 'Nasıl olabilir?' diyordum. Sakın böyle düşünmeyin. İnternet alışverişlerinde daha da dikkatli olun" dedi.

Araba alacaklara kritik uyarı! 'Sahte siteyle' 400 bin lira dolandırıldı

Balıkesir'de yaşayan tekstilci Fatih Barlin, 27 Ağustos'ta otomobil almak istedi. Barlin, almak istediği otomobil firmasının 9 aydır bayi satışı olmadığı için 'Google'da arama yaptı.

Aramada, en üstte çıkan söz konusu firmanın isminin yer aldığı siteye tıklayıp, alacağı aracı belirledi. Sipariş oluşturan Barlin, iletişim bilgilerini girdi. 5 dakika sonra Barlin'i telefonla arayan kişi, kendisini söz konusu otomobil firmasının Türkiye distribütörü müşteri temsilcisi olarak tanıtıp, "Sistemimiz güncellendi. Eskiden kapora alınıyordu. Cayma halinde kapora kredi kartınıza iade oluyordu. Ancak şimdi aracın parasının tamamını ödediğinizde hemen bir hafta sonra aracınızı alt bayimizden teslim ediyoruz. Malum piyasada araç sıkıntısı var. Ancak, sizin aracınız rezerve edildi" dedi.  

SİPARİŞ OLUŞTURDUĞU SİTE SAHTE ÇIKTI

Ertesi gün otomobil firmasını arayan ve bant kaydıyla müşteri temsilcisine bağlanan Barlin, fiyatı 2 milyon 100 bin lira olan otomobilin ilk olarak 400 bin lirasını, ertesi gün de ertesi gün de kalan 1 milyon 700 bin TL'lik kısmını yatıracağını söyledi.

Barlin'e otomobil firmasının alt bayisi olduğu belirtilen bir limited şirketin IBAN numarası verilip, parayı buraya yatırması istendi. Paranın 400 bin liralık kısmını yatıran Barlin, ertesi gün aracın teslimatıyla ilgili bilgi almak için satıcının aradan çekildiğini düşünüp, parayı yatırdığı alt bayiyi aradı. Barlin, bayinin kendilerine ait böyle bir satış olmadığını söylemesi üzerine dolandırıldığını anladı.

Haberin Devamı

Firmayı araştıran Barlin, sipariş oluşturduğu sitenin sahte olduğunu, kendisine verilen IBAN numarasının da normalde var olan bir otomobil şirketinin orijinal isminin başına bir ekleme yapılmış hesap olduğunu öğrendi. 2 milyon 100 bin liralık bir otomobil almak isterken 400 bin lira dolandırılan Barlin, polise şikayetçi oldu.

'BAŞIMA GELECEĞİNİ TAHMİN ETMİYORDUM'

Çeşitli dolandırıcılık olaylarını haberlerde duyduğunu ancak böylesiyle ilk kez karşılaştığını belirten Barlin şu ifadeleri kullandı: "İnternetten alışveriş yapılırken, bir değil, üç kez düşünüp, dikkat edilmeli. Böyle bir şeyin başıma geleceğini hiç tahmin etmiyordum. Kendime o kadar çok güveniyordum ki. Hatta haberlerde gördüğümde 'Nasıl olabilir?' diyordum.

Sizler de bir gün bu tuzağa düşebilirsiniz. Sizlere tavsiyem, internet alışverişlerinde daha da dikkatli olun. Benim canım yandı, sizlerin yanmasın. Dolandırıcılar, araç satışı yapan bir bayinin orijinal isminin başında bir ekleme yapmışlar. Bana verilen IBAN numarası da bu ismine ekleme yapılan şirketin İBAN numarası. Ancak IBAN ile ödeme yaparken şirket ismi tam olarak çıkmıyor. Eğer şirketin tam ismi görünseydi belki de fark edip, dolandırılmayacaktım. Sizlere tavsiyem internet alışverişlerinde daha da dikkatli olun"