Gazete Vatan Logo
YaşamAmed’rikan futbolu!

Amed’rikan futbolu!

Amed’rikan futbolu!

Diyarbakır’da yapılan ‘Bire’ adlı oyunun turnuvası ilginç görüntülere sahne oluyor

Haberin Devamı

Diyarbakır’da yapılan Amerikan futboluna benzerliğiyle dikkat çeken ‘Bire’ adlı oyunun turnuvası ilginç görüntülere sahne oldu.
Amed’rikan futbolu
DİYARBAKIR Büyükşehir Belediyespor Kulübü, Güneydoğu’nun çeşitli bölgelerinde oynanan ve Amerikan futboluna olan benzerliğiyle dikkat çeken Bire (yol kesme) oyununu modernize ederek turnuva düzenledi. Merkez Bağlar ilçesine bağlı Günendi mezrasında yapılan Bire turnuvasına toplam 12 takım katıldı. Eski dönemlerden kalma ve savaş stratejisinden doğmuş bir oyun olduğu söylenen Bire karşılaşmalarına katılan takım oyuncuları birbirlerini elemek için yoğun çaba sarf etti.

Ligi kurulacak

Kent merkezi ve köylerden de vatandaşların katıldığı karşılaşmalarda, oyuncular Kürtçe çalınan hareketli müzikler eşliğinde birbirlerini elemek için tarlalarda koşturdu. Yüksek efor, ani karar verme, hızlı koşmayı gerektiren Bire karşılaşmalarında birbirlerine çarparak düşen oyuncular zaman zaman zor anlar yaşadı. Karşılaşmaları izleyen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Bire sporunun coğrafik mekan ile mevsimsel değişimler arasında sıkı bir ilişki kurduğunu belirterek, “Bire sporuyla ilgili bir lig kurmak için çalışma yapacağız” dedi.

Oyun nasıl oynanıyor?

Kurada kazanan tarafın saldırıya geçmesi ile başlayan oyunda, saldırıdaki oyunculardan biri savunmadaki bir oyuncu tarafından ellendiğinde oyuncu devre dışı kalıyor. Saldırıdaki oyuncu, savunmadaki oyuncu arasından geçince bir veya birden fazla oyuncuyu devre dışı bırakabiliyor. Saldırıdaki bir oyuncu 4 metre genişliğindeki kaleye ulaşınca da oyun kazanılmış oluyor.

Sizin İçin Seçtiklerimiz