Gazete Vatan Logo

A Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? En Çok A Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...

A vitamini hayvansal ve bitkisel kaynaklı tüm besinlerde farklı oranlarda bulunmaktadır. Beyaz et, kırmızı et, balık ve deniz ürünleri, taze meyve ve sebzeler A vitamini içerir. 

A Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? En Çok A Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...

A vitamini bitkisel ve hayvansal birçok besinde farklı oranlarda yer alır. Tahıl gevrekleri, sakatatlar, deniz ürünleri, taze meyve ve sebzeler ile süt ve süt ürünlerinde a vitamini bulunur. A vitamini içeren besinler içinde yumurta, süt, peynir, karaciğer, balık yağları, manga ve kavun gibi meyveler vardır.

Ayrıca brokoli, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler ile kırmızıbiber, yeşilbiberi, havuç ve domates gibi renkli sebzelerde de bolca A vitamini yer alır. Bu besinleri beslenme programına dahil eden kişiler günlük A vitamini ihtiyaçlarını büyük oranda karşılamış olurlar.

En Çok A Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...

A vitamini karaciğerde depolandığı için genellikle sağlıklı ve düzenli beslenen kişilerde eksikliği olmaz. En çok A vitamini barındıran gıdalar arasında karaciğer, yumurta, peynir, süt, mango, kavun, havuç, domates ve yeşilbiber ile kırmızıbiber vardır. Vitaminler ile zenginleştirilmiş olan bütün besinlerde A vitamini olduğundan düzenli beslenen kişilerde yeteri kadar A vitamini olur.

Haberin Devamı

A Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

A vitamini karaciğerde depolanan bir vitamin olduğundan eksikliği çok nadir görülür. Fakat uzun süreli olarak A vitamini içeren besinleri tüketmemek eksikliğinin ortaya çıkmasına neden olabilir. A vitamini eksikliği kişilerde ciltte ve saçlarda kuruluğa, gece körlüğüne, kemik ve eklem hastalıklarına neden olabilir.

A vitamini eksik kalan kişilerin bağışıklık sistemi zayıflar ve daha sık enfeksiyon geçirirler. Ayrıca üremeye ilişkin sorunların çıkması da mümkündür. A vitamini eksikliğinin teşhis edilmesi için vitamin testinin yapılması gerekir. Eğer testlerde vitamin eksikliği çıkarsa takviye olarak A vitamini verilebilir.

A Vitamini Faydaları Nelerdir?

A vitamini vücutta bağışıklık sistemini desteklediği için mutlaka alınması gereken bir vitamindir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi sağlıklı bir vücut için olmazsa olmazlardan biridir. A vitamini kansere karşı da korumaya yardımcı olan bir vitamindir. Vücuttaki serbest radikallerin azalmasını sağlar ve antioksidan etkisine sahiptir. Bu sayede hücrelerin kanserleşme riskini azaltır ve kanser hastalıklarına yakalanma ihtimalini de azaltır.

Haberin Devamı

A vitamini kemik sağlığının iyileştirilmesine de katkıda bulunur. Kemiklerin daha sağlıklı büyümesi ve korunması için yeterli miktarda A vitamininin alınması gerekir. Üreme sağlığı üzerinde de etkili olan A vitamini gebelik esnasında embriyonun sağlıklı bir şekilde bölünmesini ve büyüyerek gelişmesini sağlar.