Gazete Vatan Logo

72 Plaka Neresi? 72 Hangi Şehrin Plakası? 72 Hangi İlin Plaka Kodu?

Türkiye'de toplam 81 il bulunmaktadır. Bu illerin ise kendisine ait, bir nevi kimlik numarası niteliğinde trafik kodları vardır. Bu kodlara ise plaka kodu adı verilir. Plaka kodu sayısı, toplam şehir sayısına eşittir. Yani toplamda 81 ile 81 adet plaka kodu belirlenmiştir. Bu listede yer alan 72 plaka kodu ise Batman şehrine aittir. Batman ili Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan önemli bir ilimizdir.

72 Plaka Neresi? 72 Hangi Şehrin Plakası? 72 Hangi İlin Plaka Kodu?

72 Plaka Neresi?

Devlet ve ülke ile alakalı unsurlar başta olmak üzere her şeyin belirleyici bir sıfatı veya simgesi olması önemlidir. Türkiye'deki illerin fazla olması nedeniyle bu anlamda illeri kodlama sistemi çok önemli bir yer tutmaktadır.

Bu kodlama ile birlikte her şehrin kendisine ait sayı içeren bir kodu olmaktadır. 72 plaka kodu ise Batman şehri için belirlenmiştir. Batman Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki şehirlerden biridir.

72 Hangi Şehrin Plakası?

72 plaka numarasına ait olan şehrimiz Batman olarak karşımıza çıkmaktadır. Batman şehrinin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alması nedeniyle karasal iklime sahip olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra henüz gelişmekte olan şehirlerden biridir.

72 Hangi İlin Plaka Kodu?

Daha önceki dönemlerde Siirt’e bağlı bir ilçe olarak geçen Batman ili, 16 Mayıs 1990 tarihinde alınan yeni bir karar ile vilayet olmuş ve akabinde 72 plaka kodunu almıştır.​​​​​​

1962 senesinde belirlenen bir karar ile Türkiye’de her ile bir plaka kodu sistemi devreye girmiştir. Ekim 1962 yılında yürürlüğe giren bu yönetmelikle, o günkü dönemde Türkiye’de vilayet statüsüne sahip 67 il bulunmakta idi. Bu illere alfabetik sıra ile birer plaka numarası verilmişti.

Haberin Devamı

Ancak ilerleyen tarihlerde yeni illerin eklenmesiyle birlikte, alfabetik sistem 67 kodundan sonra bozulmuştur. Bu nedenle 72 kodu yasadan çok daha sonra vilayet olan Batman iline verilmiştir. Günümüzde 81 il için 81 plaka kodu kayıtlarda geçmektedir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi dahilinde olan şehirlerden biri olan Batman’ın yüzölçümü ise 4.680 kilometrekaredir. Nüfusuna bakıldığında son verilere göre 634 bin 491 olduğu görülmektedir. TUİK yani Türkiye İstatistik Kurumu’nun Türkiye trafiğine göre Batman ilinde trafiğe kaydedilmiş araçların sayısı 49 bin 728 olarak belirlenmiştir.