Gazete Vatan Logo

70 Plaka Neresi? 70 Hangi Şehrin Plakası? 70 Hangi İlin Plaka Kodu?

Her şehir kendine ait olan bir plaka koduna sahiptir. Ülkemizde 81 il olduğu için toplamla 81 plaka kodu vardır. 70 plaka kodu da bunlardan bir tanesidir. 70 plaka kodu, 1989 yılında Konya'dan ayrılarak yeni bir il olma özelliği taşıyan şehrimize aittir. Araç plakalarında yer alan bu kodlamalar, araç plaka karmaşasının önüne geçmekte kullanılan zorunlu bir sistemdir.

70 Plaka Neresi? 70 Hangi Şehrin Plakası? 70 Hangi İlin Plaka Kodu?

70 Plaka Neresi?

70 numaralı plaka, ülkemizde İç Anadolu bölgesinde bulunan Karaman ilinindir. Konya'dan ayrılarak bir şehir haline gelen Karaman, kendi plaka kodunu alarak burada bulunan arabaların artık 70 kodu ile yer almasını sağlamıştır. 

70 Hangi Şehrin Plakası?

Plakasının başına 70 kodu bulunan araçlar Karaman şehrine kayıtlıdır. Bu durumda 70, Karaman şehrinin plakasıdır. Aslında plaka kodları, alfabetik sıralama şeklinde ilerlemektedir. Ancak bazı şehirlerin sonradan listeye eklenmesi durumunda alfabetik sırada değişimlerde görülmektedir.

70 Hangi İlin Plaka Kodu?

1 ile başlayan plaka kodları 81 ile son bulmaktadır. Bu sıralama alfabetik sıranın başında gelen Adana ile başlamaktadır. Bu sayede hangi ilin hangi plaka koduna sahip olduğu kolayca bulunabilir. Ama bazı istisna durumlarda bu liste farklı bir hal almıştır. 70 plaka kodu da bu istisna olan yani sonradan il olma özelliğine sahip olmuş Karaman ilinindir. Karaman iline kayıtlı olan tüm araçlar, 70 plaka kodunu almıştır.

70 Plaka Nerenin Kodu?

Haberin Devamı

Yolda giderken bir aracın plakasında 70 kodunu gördüyseniz eğer o araç Karaman iline kayıtlıdır. Farklı şehirlere ait olan araçlar aynı plakaya sahip olabilir. Bunları birbirinden ayıran ise şehir plaka kodlarıdır. 70 sayısı da bulunduğu her plakanın hangi harf ya da sayıya sahip olursa olsun Karaman şehrine ait olduğunu gösterir.

70 Hangi İle Kayıtlı Araç Plaka Kodu?

Türkiye'de ve dünyada her şehre bir plaka kodu verilmiştir. Bu durum dünya genelinde zorunlu hale getirilmiştir. Ülkemiz sınırlarında yer alan Karaman ili de 70 plaka kodunu almıştır. Aslında K harfi alfabetik sıralamada ortalarda yer alsa da Karaman ili listeye sonradan dahil olan şehirlerimizden olup 70 plaka kodunu alarak listeye girmiştir.