Gazete Vatan Logo

67 Plaka Neresi? 67 Hangi Şehrin Plakası? 67 Hangi İlin Plaka Kodu?

Türkiye'de plaka kodları il isimlerinin alfabetik sıralanması ile oluşturulmuş kodlardır. Fakat ülkemizdeki bazı şehirler bu sistem kurulduktan çok daha sonra şehir olma hakkı elde ettiği için alfabetik sıralamanın dışında kalabilmektedir. Bu durum o ilin vilayet olma hakkı kazandığı tarih ile ilişkilidir. Bu sistem ilk kurulduğunda 67 plaka kodun Zonguldak ili için belirlenmiştir. 

67 Plaka Neresi? 67 Hangi Şehrin Plakası? 67 Hangi İlin Plaka Kodu?

67 Plaka Neresi?

Günümüzde yasal bir zorunluluk haline gelmiş ve dünyanın her yerinde kullanılmakta olan araç plakaları, kendilerine özgü ve tek olması ile birlikte araçların kimlik kartları olarak tanımlanabilir. 67 plaka koduna bakıldığında Zonguldak iline ait olduğu görülmektedir. Plaka kodu 67 olan tüm araçlar, Zonguldak iline kayıtlı anlamına gelir.

Ülkemizde toplam 81 plaka kodu bulunmaktadır. Zonguldak ise Türkiye’nin özellikle deniz ticaretinde önemli bir yer tutar. Aynı zamanda en zengin taş kömürü maden yataklarına sahip olan Zonguldak, Karadeniz bölgesinin önemli bir ticaret merkezidir.

67 Hangi Şehrin Plakası?

67 plaka kodunun nereye ait olduğu merak konusu ise Zonguldak iline ait olduğunu belirtmek mümkündür. Cumhuriyetin ilanından kısa bir zaman sonra vilayet statüsüne hak kazanan şehrin, bir plaka koduna sahip olması ile birlikte 1962 senesinde 67 kodunu alması gerçekleşmiştir.

1962 yılında alınan bir karar ile o an için Türkiye’de vilayet durumunda olan 67 ile ayrı ayrı il kodu verilmiştir. Zonguldak ise plakalarda kullanılması üzere 67 kodunu almıştır. Zonguldak’ın yüzölçümüne bakıldığında 3.306 kilometrekare olan ve 588 bin 510 nüfusa sahip bir il olduğu saptanmıştır.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Zonguldak’ta trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtlarının sayısı 166.743 olarak belirlenmiştir. 67 il koduna sahip bu araçlar arasında, hususi otomobiller olduğu gibi özel amaca tahsis edilmiş araçlarda bulunmaktadır.

67 Hangi İlin Plaka Kodu?

67 il plaka koduna bakıldığı zaman Zonguldak iline ait plaka kodu olduğu görülmektedir. Zonguldak iline kayıt edilmiş araçların her biri 67 plakasına sahip olarak trafiğe çıkmaktadır. İl plakalarında rakamlar ile birlikte belirli harf kodları da yer almaktadır. Bu harfler genel olarak illerin merkezleri ve ilçeleri baz alınarak hepsine özel ayrı ayrı düzenlenir.