Gazete Vatan Logo

60 Plaka Neresi? 60 Hangi Şehrin Plakası? 60 Hangi İlin Plaka Kodu?

Plakalar araçların önünde ve arkasında bulunan sayı ve harflerden oluşan koddur. Bu plakalar araçları tanımak için önemlidir. Günümüzde ceza yazma, sorgulama gibi işlemler araçların plakalarına göre yapılmaktadır. Öte yandan plakaların ilk iki sayısı posta kodu olarak da kullanılmaktadır. Özellikle kargolarda posta kodu kullanılmaktadır. 

60 Plaka Neresi? 60 Hangi Şehrin Plakası? 60 Hangi İlin Plaka Kodu?

60 Plaka Neresi?

60 plaka olan il, Tokat şehridir. Bu plakaya sahip olan tüm araçlar Tokat iline kayıtlı oluyor. Bu yüzden hangi şehirde olursa olsun, 60 plaka kodu Tokat iline aittir. 

60 Hangi Şehrin Plakası?

Plakalar ülkemizde 1962 yılından beri mevcuttur. Zorunlu olarak her taşıt plaka taktırmalı. Beyaz levha üzerine yazılan plaka kodu trafikte ciddi anlamda avantaj sağlamaktadır. Araçlar yazılan cezalar plakaya yazılmaktadır. Memurların sorgulaması sırasında yapılan tüm işlemler de plaka koduna göre yapılmaktadır. Merak edilen 60 plaka kodu Tokat şehri içindir. 

60 Hangi İlin Plaka Kodu?

Plaka kodlarını bilmek gerekir. Çünkü farklı şehirlerde bile çeşitli plaka numaralarını görmek mümkün. 60 plaka kodu göründüğünde, aracın Tokat iline bağlı olduğu hemen anlaşılmaktadır. Fransa'da başlayan plaka kodu kullanımı zaman içerisinde çok geniş coğrafyalara yayıldı.

Türkiye'ye gelme tarihi ise 1962 yılı olarak bilinmektedir. İlk başlarda il olan 68 şehir plaka kodu aldı. Akabinde ilçe olan bölgelerde il statüsüne geldi. Bundan dolayı da günümüzde 81 tane il bulunmaktadır. İlk İl Adana 01 plaka kodu ile son il ise 81.ci sırada Düzce ilidir.

Haberin Devamı

60 Plaka Kodu Hangi İl?

60 plaka kodu Tokat'tır. Tokat iline kayıtlı olan 200 bin 675 araç bulunmaktadır. Bu sayı Tokat ilinde araç sayısının çoğaldığını da göstermektedir. 

Tokat İlinin Plaka Kodu Kaç?

Her şehrin özel bir plaka kodu var. Plaka kodunun ilk iki sayısı aynı zamanda o ilçenin posta kodu olarak geçiyor. Bu yüzden illerin plakalarını bilmek önemlidir. İlk sayısından sonra harfler yazılmaktadır. Bu harfler, ilin hangi ilçesine ait olduğunu göstermektedir.

Her ilin aynı zamanda ilçeleri de var. Tokat ilinin plaka kodu 60 olarak belirlenmiştir. Çok sık trafikte çeşitli plaka kodlarını görmek mümkün. Bu yüzden plaka kodlarının hangi illere ait olduğunu öğrenmek önemlidir.