Gazete Vatan Logo

5g ne zaman gelecek, 5g’yi kim icat etti? Erdal Arıkan kimdir? 5g Türkiye'ye ne zaman gelir?

5g Türkiye'ye ne zaman gelecek, 5g’yi kim icat etti? Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 5G'ye doğru zamanda, doğru fiyatla geçmek istediklerini vurgulayarak, "5G'ye doğru zamanda ve doğru fiyatla geçelim istiyoruz” açıklaması yaptı. Söz konusu açıklamanın ardından 5g ne zaman gelecek, 5g Türkiye’ye ne zaman gelir? Sorularına yanıt aranmaya başlandı.

5g ne zaman gelecek, 5g’yi kim icat etti? Erdal Arıkan kimdir? 5g Türkiye'ye ne zaman gelir?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu Almanya'nın Leipzig kentinde düzenlenen Uluslararası Ulaştırma Forumu'nda Zirvesi'nde "Ukrayna Hakkında Özel Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı"na katılarak önemli mesajlar verdi. Uraloğlu 5g için de tarih verdi.

5g Türkiye'ye ne zaman gelir?

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin 5G'ye geçişiyle ilgili, "5G'ye doğru zamanda ve doğru fiyatla geçelim istiyoruz. Lisans ve yetkilendirme sürecini tamamlayıp muhtemelen 2026'da 5G'ye geçmiş oluruz. Esasında geçeceğimiz 5G olmayacak, 5,5G gibi olacak. Çünkü zaten o belli bir noktaya geldi. 6G'yi de dünyada takip ediyoruz ve bununla ilgili toplantılara katılıyoruz. O süreci de kaçırmayacağız." dedi.

Prof. Dr. Erdal Arıkan Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden ve  “kutupsal kodlar” buluşu 21. yüzyılın devrimlerinden biri olarak anılmaya başlandı bile. Hatta Huawei'nin kurucusu Ren Zhenfei'den de onur ödülü aldı, bu yıl da yapılan törende onur konuğu olarak yer aldı.

Dünyanın önemli kuruluşlarının da ödüllendirdiği çalışmalarıyla Arıkan'ın ortaya attığı kutupsal kodlar 2016’da 5G uygulama standartları arasına alındı.

Haberin Devamı

Aslında Prof. Dr. Erdal Arıkan tarafından 2008 yılında yayınlanan bir makaleyle ortaya çıkmıştı bu teknoloji. Neredeyse 60 yıldır çözüm bekleyen bir probleme,  kriptolojinin bilimsel çalışmalarında büyük etkisi olan Shannon Enformasyon Kuramı’ndaki açığa sıfır hatayla çözüm getirmişti, haliyle çok büyük bir yankı uyandırdı.