Gazete Vatan Logo

38 Plaka Neresi? 38 Hangi Şehrin Plakası? 38 Hangi İlin Plaka Kodu?

Ülkemizde her ile ait bir plaka kodu vardır. Trafikte yer alan araçlardaki bu plakalar üzerinden aracın kayıtlı olduğu ili bulmak mümkündür. Bu kapsamda araştırılan plaka kodlarından biri de 38 olarak karşımıza çıkıyor. 38 kodu Kayseri iline ait plaka kodudur. Araçların ön ve arka kısımlarında sabitlenen ve rakamlar ile harflerden meydana gelen bu plakalar, taşıtlarının tescil belgesidir.

38 Plaka Neresi? 38 Hangi Şehrin Plakası? 38 Hangi İlin Plaka Kodu?

38 Plaka Neresi? 

38 plaka kodunun ait olduğu şehir Kayseri olarak karşımıza çıka. Tarihin pek çok döneminde önemli bir kültür merkezi olarak bilinen Kayseri, cumhuriyetin ilanı sonrasında 1924 senesinde il statüsüne sahip olmuştur.

Vilayetin 38 plaka koduna sahip olması da birçok vilayet de olduğu gibi 1962 yılında gerçekleşmiştir. Alınan bir kararla, 67 vilayetin her birine ayrı bir plaka numarası verilmiştir. Kayseri ili, alfabetik sıralama sebebiyle 38 plaka kodunu almıştır.

38 Hangi Şehrin Plakası? 

Kayseri şehrine ait olan 38 plaka kodu ile ülkenin her yerinde karşılaşmak mümkündür. İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve en büyük şehirlerinden biri olan Kayseri,17.710 kilometrekare yüz ölçümüne sahiptir.

Nüfusu ise son verilere göre 1 milyon 441 binden daha fazladır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun, ülkemizde trafiğe kayıtlı olan tüm motorlu kara taşıtları sayısına bakıldığında, Kayseri’deki 38 plakalı araçlar 43 bin 456 adet olarak saptanmıştır.

Bununla birlikte ​​​​​sayısı 400 bini aşan, 38 plaka numarasına sahip araçlar içerisinde belediye otobüsleri veya çöp kamyonları gibi kamu hizmetine ait araçlar, hususi otomobiller, ağır tonajlı kamyonlar ve iş makinaları gibi araçların hepsi yer almaktadır.

Haberin Devamı

38 Hangi İlin Plaka Kodu?

Bilindiği üzere ülkemizde 81 adet il için, ayrı ayrı plaka kodları belirlenmiş ve kayda geçmiştir. Bunlardan bir tanesi olan 38 plaka kodu ise Kayseri şehrine ait olmakla birlikte özellikle şehirlerarası trafikte karşılaşıldığında merak konusu olmaktadır.

Plaka kodunda 38 sayısı olan araçlar Kayseri ilimize kayıtlıdır. 37 plaka kodu Kastamonu, bir sonraki olan 39 plaka kodu ise Kırklareli iline ait kodlardır. Kayseri şehrinde son bir yılda trafiğe dahil olan araç sayısı ise 19 binin üzerinde olarak kayıtlara geçmiştir. Aynı zamanda bu ile kayıtlı olan toplam araç sayısı 369.000 civarındadır.