Gazete Vatan Logo

30 Plaka Neresi? 30 Hangi Şehrin Plakası? 30 Hangi İlin Plaka Kodu?

Ülkemizde bulunan her il için belirlenmiş olan özel bir plaka kodu bulunmaktadır. Karayollarında taşıtların trafikte denetlenebilmesi için plakalar kullanılmaktadır. Araçların sahip oldukları plakalar sayesinde araçların resmi kurumlar tarafından kayıt altına alınması mümkün olmaktadır. Ülkemizde plaka kodları alfabetik bir düzene sahiptir. 30 plaka kodu ise Hakkari iline ve ilçelerine ait olarak bilinmektedir. 

30 Plaka Neresi? 30 Hangi Şehrin Plakası? 30 Hangi İlin Plaka Kodu?

30 Plaka Neresi?

Plakalar, beyaz zemin üzerine yerleştirilmiş olan siyah harf ve rakamlardan oluşmaktadır. Plakalar her araca özel olarak üretilmektedir. Plakalar araçların tescil belgeleri olmaları nedeniyle kimlik kartı olma özelliğine de sahiptir. Cumhuriyet'in ilan edilmesiyle birlikte Hakkari 1926 yılında ilk olarak Van'a bağlanmış olsa bile 1936 yılında tekrar vilayet olmuştur. 

Günümüzde her il için 81 farklı plaka bulunmaktadır. Plakalarda yer alan il kodlarından sonra gelen harfler ise aracın hangi ilçede trafiğe kayıtlı olduğunu göstermektedir. Harf ve harf grupları da Hakkari ilinin hangi ilçelerinde kayıtlı olduğunu göstermektedir. Plaka kodları arasında en fazla araştırılan kodlar arasında 30 olarak da bilinen Hakkari ilinin plaka kodu yer almaktadır. Hakkari ilinin ve ilçelerinin tamamında 30 plaka kodu kullanılmaktadır. 

30 Hangi Şehrin Plakası?

Türkiye de yer alan her il için farklı bir plaka bulunmaktadır. 30 olarak bilinen plaka kodu da sıklıkla hangi ile ait olduğu araştırılan kodlar arasında yer almaktadır. Eğer kamyonların, otomobillerin, motosikletlerin ve arabaların ön ve arka kısmında yer alan plaka 30 ile başlıyorsa plaka Hakkari iline ait demektir.

Haberin Devamı

Bir araç plakasının 30 ile başlaması durumunda aracın Hakkari ilinde trafiğe kayıtlı olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. 30 plaka kodu, Doğu Anadolu Bölgesi'nin şehirleri arasında yer alan Hakkari ilinin plakası olarak bilinmektedir. 

30 Hangi İlin Plaka Kodu?

Her aracın plaka kodu kendi kimliği niteliğinde olduğu için kendisine özgüdür. Ancak araçların plakaların en başında il kodları yer almaktadır. 01 ve 81 de dahil olmak üzere illerin kendi plaka kodları bulunmaktadır. Trafikte bulunan araçlarda görebileceğiniz 30 plaka kodu ise Hakkari ilinin plakası olarak bilinmektedir. Araçlarda bulunan plakalar 30 ile başlıyorsa plaka Hakkari'ye ait demektir.