Gazete Vatan Logo

11 saatlik operasyonla bir çift yeni kolu oldu!

Akdeniz Üniversitesi’ndeki çift kol naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Özkan, “Erdemli bir ailenin bağışlaması sonucu hastamız kollarına kavuşmuş oldu. Karaciğer nakli kadar kolaydı. Hasta babasıyla konuştu” dedi.

11 saatlik operasyonla bir çift yeni kolu oldu!

Antalya’da trafik kazası geçiren ve beyin ölümü gerçekleşen 23 yaşındaki Emin Konar’ın bağkollarının 11,5 saatlik ameliyatın ardından 31 yaşındaki Mustafa Sağır’a nakledilmesiyle ilgili Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Ömer Özkan, bu tür nakillerin bireysel olarak az miktarda yapılan ancak Türkiye için değerli nakiller olduğunu ifade etti.

Kendilerine imkan veren ve her türlü desteği sağlayan Sağlık Bakanlığı’na teşekkür eden Özkan, “Bu tür nakilleri destekleyen anlayış içinde bulundular. Bu, bir nakil ameliyatından daha çok organizasyon açısından çok başarılı. Son 5 günde hastanemizde 15’ten fazla nakil gerçekleştirildi” dedi. Hastanın 31 yaşında olduğunu ve nehir kenarında balık tutarken tuttuğu bir cismin patlaması sonucu iki kolunu kaybettiğini anlatan Özkan, “Erdemli bir ailenin bağışlaması sonucu hastamız kollarına kavuşmuş oldu. Henüz 24 saati görmedik ama hasta yoğun bakım servisinde uyandırıldı ve servise almak istiyoruz. Babasıyla da konuştu. Bu tür ameliyatlarda erken dönemde görüntü önemlidir. Nakil ameliyatlarının ilk 10 günü cerrahi komplikasyon ve dokunun tutması açısından önemli. Serviste yakın gözlem içinde tutulacak. İnşallah bu hastamızı da başarılı bir şekilde evine taburcu ederiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

43 hasta çift kol bekliyor

Türkiye’de 43 hastanın çift kol nakli için beklediğini anlatan Özkan, “Önceliğimiz onları rahatlatmaya çalışmak. Dünyayla karşılaştığımız zaman uzuv bağışları ülkemizde az değil. Geçtiğimiz yıl 5 tane hem yüz hem de kol için donör . Enfeksiyonu olmayan, yaşı uygun, kriterleri uygun hastaları seçmeye çalışıyoruz” dedi. Türkiye’nin ve Akdeniz Üniversitesi Hastanesinin ilk çift kol nakli, 25 Eylül 2010’da Cihan Topal’a yapılmıştı. Topal’a, 23 yaşındaki Fatih Demirel’in kolları nakledilmişti. Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından gerçekleştirilen çift kol nakli başarıyla sonuçlanmıştı.

İkinci çift kol nakli ise 21 Ocak 2012’de Atilla Kavdır’a yapılmıştı. 69 gün sonra taburcu edilen 34 yaşındaki Kavdır, enfeksiyon nedeniyle yaşamını yitirmişti. Hacettepe Üniversitesi’nde 24 Şubat 2012’de çift kol ve çift bacak nakli gerçeklen Şevket Çavdar nakilden 3 gün sonra hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı