Gazete Vatan Logo

Vizesiz AB’nin yolu biometrik Pasaportta

'Eğer AB, Türkiye'ye de vize muhafiyeti uygulamazsa..'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu geçen hafta Sırbistan, Karadağ ve Makedonya vatandaşlarına vize muafiyeti getiren AB’nin, bu ülkelerden istediği tüm teknik hazırlıkları Türkiye’nin de 1-2 ay içerisinde yerine getireceğini belirterek, AB’nin buna rağmen Türk vatandaşlarına vizesiz seyahati başlatmaması halinde “çifte standart” yapmış olacağını söyledi. İşte bakan davutoğlu’nun 1-2 ay içinde yapılacağını belirttiği düzenlemelerin içeriği.

‘Geri Kabul Anlaşması’

Türkiye üzerinden ya da doğrudan Türkiye’den üçüncü ülkelere (AB ülkeleri) kaçak olarak giden insanların geri kabulüne ilişkin anlaşma. Türkiye AB’nin dış sınırlarındaki işbirliğinden sorumlu olan FRONTEX’in verilerine göre hem karadan hem de denizden AB’ye yapılan yasadışı geçişlerde ikinci sırada yer almakta. AB Türkiye’nin bu kaçakları geri kabul ederek ait oldukları ülkelere geri dönüşüne ilişkin işlemleri yapması için bastırırken Türkiye mali külfeti fazla olacağı için onaylamaya yaklaşmıyor.

Biometrik Pasaport

Biometri uygulaması Schengen sınırlarının güvenliğini sağlamak üzere 2004 yılında Avrupa tarafından alınmış bir karar. Schengen sınırları girişlerinde tam ve doğru kimlik doğrulaması yapmak ve yanlış anlaşılmaların engellenmesi ile güvenliği arttırma amacı taşıyan uygulamanın 2011 yılına kadar tüm Schengen ülkelerince uygulanması planlanmakta. Üzerinde RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama Teknolojisi) çip bulunan pasaportları aralarında Fransa, Almanya ve İtalya’nın da olduğu bir çok Schengen ülkesi veriyor. Çipteki bilgiler Schengen sınırları içinde incelenebilen bir veri bankasına gönderilir ve vizenin geçerlilik süresi doluncaya kadar saklanır.

Haberin Devamı