Gazete Vatan Logo

MİT Müsteşarı için ‘paşa’ gibi soruşturma!

Genelkurmay Başkanı’nın Yüce Divan’da yargılanmasına ilişkin usuller MİT Müsteşarı’na da uygulanacak. Müsteşar, soruşturma iznine itiraz edebilecek.

TBMM Genel Kurulu MİT’i süper yetkilerle donatacak MİT Yasa teklifinin görüşmelerine dün de devam etti. Sık sık tartışmalar yaşanan görüşmeler sürerken AK Parti, teklifte yapmayı planladığı değişikliklere ilişkin önergelerini muhalefetle paylaştı. Teklifteki bazı önemli rötuşlar şunlar:

- SORUŞTURMA USULÜ: MİT Müsteşarı hakkındaki soruşturmalarda Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları için getirilen Yüce Divan yargılamasına ilişkin usuller uygulanacak. Bu usuller çerçevesinde Başbakan tarafından soruşturma izni verilmesi durumunda MİT Müsteşarı, 10 gün içinde Cumhurbaşkanlığı ’na itiraz etebilecek. MİT Müsteşarı’nın soruşturulması yönünde karar çıkması durumunda Başbakan MİT Müsteşarı hakkında bizzat ya da denetim elemanları eliyle araştırma veya ön inceleme yaptırabilecek. Oluşturulacak 3 kişilik bir soruşturma kurulu yaptığı çalışmayı rapora bağlayarak Başbakan’a sunacak. Başbakan’ın kamu davası açılmasına gerek görmesi durumunda MİT Müsteşarı’nın yargılamasını, Genelkurmay ve kuvvet komutanlarından farklı olarak Yargıtay’ın ilgili dairesi yapacak. MİT mensuplarının görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Ankara Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından yargılanacaklarına ilişkin düzenleme de tekliften çıkarılacak. MİT mensuplarının yargılamalarında mevcut sistem uygulanacak.

İmralı düzenlemesi

- YASAL DAYANAK: Çözüm sürecinde yeni bir adım olarak Öcalan’ın İmralı’da basın mensupları, akiller heyetinden isimler gibi siyasi ve sivil yeni heyetler ağırlayabilmesinin önü de teklifte yapılacak bir değişiklikle açılacak. Teklifle MİT mensuplarının Öcalan başta olmak üzere cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerle görevleri gereği görüşebileceği hükme bağlanarak, MİT’in halen yürüttüğü görüşmeler yasal dayanağa kavuşturuluyor. Bu maddeye eklenecek yeni bir hükümle MİT’e sözkonusu görüşmeleri yapmanın yanısıra, “görüşmeler yaptırabilme” yetkisi de verilecek.

- MENFAAT GEREKMİYOR: Teklifte MİT’in yerli ve yabancı her türlü kurum ve kuruluş, tüm örgüt veya oluşumlar ve kişilerle doğrudan ilişki kurabilmesi için getirilen “milli güvenliğin ve ülke menfaatinin gerektirdiği haller” kriteri metinden çıkarılacak.

GALERİ


Atalay çileden çıktı

TBMM Genel Kurulu’nda MİT Yasası’yla ilgili görüşmeler sırasında, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak arasında ‘Şerefsiz’ tartışması yaşandı. Atalay, söz alarak komisyon üyelerinin bulunduğu yerinden kalkarak 2 dakikalık konuşma yapmak için kürsüye çıktı. Çözüm sürecini anlatan Atalay, “Biz çözüm sürecini hiç bir safhasını gizli yürütmüyoruz. Meşru zemin içinde, hukuk içinde yürütüyoruz. MİT daha öncede görüşmüştür, 15 yıl öncede görüşmüştür. Devletin menfaati gereği görüşür. Biz çözüm sürecini apaçık yürütüyoruz. Biz öyle lafımızı çekinmeyiz. Yaptığımız yaptık deriz. Biz risk alan bir hükümetiz. Ülkemizin bir sorunu varsa cesaret gösteririz. Biz çözüm süreci yürütüyoruz. Mit örgütle de görüşüyor. Biz BDP ile görüşüyoruz. Siyasi boyutunu biz yürütüyoruz. Bu devam edecek. Gerekirse MİT başka örgütlerle de görüşecek” dedi. Konuşmasının ardından Atalay, komisyon üyelerinin bulunduğu yerine geçti. Bu sırada MHP sıralarından ‘Şerefsiz’ cümlesinin kullanıldığını iddia eden Atalay, MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak’a tepki gösterdi ve Uzunırmak’a dönerek aynı cümleyi kullandı. Uzunırmak yerinden kalkarak hızla yürümeye başlayınca araya bazı milletvekilleri girdi. TBMM Başkanvekili Meral Akşener ise yaşanan gerginlik nedeniyle birleşime ara verdi.

Haberin Devamı