Gazete Vatan Logo

Meclis'te 'gülme' krizi

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK), Kanal 7 dosyası için suç unsuru olmadığı yönünde aldığı eleştirilen kararını TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündemine taşıyan CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, SPK Başkanı Turan Erol’un kendisini gülümseyerek dinlemesine sinirlenince komisyonda gülümseme tartışması yaşandı.

Hamzaçebi, gülümsemesi nedeniyle iki kez uyardığı Erol’a, “Gülünecek bir şey varsa ben de güleyim” derken, bazı vekillerin yumuşatma girişimi üzerine, “Herhalde tiki var öyle yorumlayalım” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kanal 7 dosyasının SPK tarafından hasır altı edildiği iddiaları bir kez daha gündeme taşındı. Kanal 7’nin inceleme dönemine ilişkin gerekli bilgi ve belgeleri SPK’ya vermemesine rağmen, konunun örtbas edildiğine ilişkin iddiaları anlatan Hamzaçebi, Erol’un kendisini gülerek dinlemesine üzerine, “Başkanın gülmesi gibi bir usul var mıdır?. Gülünecek bir şey varsa ben de gülmeye hazırım” dedi.

Suçun açıkça örtbas edildiğini söyleyen Hamzabeçi, şirketin yetkililerinin bilgi ve belge vermediğini, verme sözü ile de Kuruldan karar çıkartıldığını söyledi. Söz verilen tarihte de bilgilerin gelmediğini ve suçun ortada durduğunu belirten Hamzaçebi, SPK Başkanı Erol’un Kuruldan Kanal 7 hakkında suç olmadığı yönünde kararı alabilmek için kurum içinde değişikliklere gittiğini söyledi.

Erol’un avukatlık yetkisi olmayan bir kişiyi hukuk biriminin başına getirerek, suç olmadığı yönünde yazı aldığını ifade eden Hamzaçebi, “Başkan’ın (Erol) kuruma yargıda temsil yetkisi olmayan birini getirip, burada suç yoktur, görüşü alıp yargıya intikal ettirmemesi bu suçun olmadığı anlamına gelmez. Başkan ve üyeler suç işlemişlerdir” dedi.

-"TİKİ VAR HERHALDE"-

Bu konudaki soru önergesine yanıt verilmediğini belirterek, konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, Erol’a, “Kanal 7 şirketine siz avukat Mehmet Erol’u önerdiniz mi? “ diye sordu. Bu noktada Erol tekrar gülümseyince Hamzaçebi, komisyon başkanına seslenerek, “Sayın Baykan bir problem var sanıyorum. Gülünecek bir şey varsa ben de güleyim" dedi. Bazı milletvekillerinin Erol’un yüz ifadesinin öyle olduğunu söyleyerek yumuşatma girişimi üzerine Hamzaçebi, “Herhalde o zaman tiki var, öyle yorumlayalım. Üzerinde durmayacağım bu konunun” dedi.

Hamzaçebi, anılan kişi ile akrabalığı ya da hemşeriliği olup olmadığını, ayrıca SPK İkinci Başkanlığının neden 2006 yılından biri boş olduğunu, Erol’un kurum çalışanlarının temsil harcamalarını da kendi uhdesine alarak harcayıp harcamadığını sordu.

Hamzaçebi ayrıca, bir holdinge ilişkin İMKB yazısının sızdırıldığı gerekçesi ile kurum çalışanlarının telefon ve fakslarının mahkeme kararı olmadan dinlendiğinin belirlendiğini kaydederek, Başbakan yardımcısı Ekren’in bu konuyu soruşturması gerektiğini, aksi takdirde kendilerinin yargıya gideceğini söyledi.

Haberin Devamı