Gazete Vatan Logo

Mayın tarlasında geri adım!

Hükümet, tasarıyı geri çekme kararı aldı

Mayına verdiğimiz 6 şehit, dün ’mayın’ tasarısı için toplanan TBMM’de havayı değiştirdi. Muhalefetin yoğun tepkisi de eklenince hükümet, ’mayın temizleme işini alan firmaya temizlenecek alanın tarım amaçlı kullanım hakkının da verilmesini düzenleyen 2. maddesinin yeniden müzakere edilmesi’ için tasarıyı geri çekti.

Muhalefetin yoğun tepkisi ve dün yaşanan mayın patlaması sonucu 6 askerin şehit olduğu haberi hükümete tartışmalı mayın tasarısı konusunda geri adım attırdı. AKP grubu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile tasarının, mayın temizleme işini alan firmaya temizlenecek alanın tarım amaçlı kullanım hakkının da verilmesini düzenleyen 2. maddesinin yeniden müzakere edilmesi konusunda muhalefet ile uzlaştı. Bunun üzerine muhalefet de 2 gün boyunca uyguladığı oyalama taktiği ile Genel Kurul’u çalıştırmama stratejisinden vazgeçti.

Hükümet Tekrir-i müzakere isteyecek

Varılan uzlaşma çerçevesinde Hükümet bugün Genel Kurul’da mayın tasarısının yürütme ve yürürlük maddelerinin kabul edilmesinin ardından, tümünün oylamasına geçilmeden önce 2. madde için tekriri müzakere önergesi verecek. Danışma Kurulu da daha önce tekriri müzakerenin yapılması yönünde karar oluşturacak. Bu çerçevede Genel Kurul’da 2. madde yeniden ele alınacak. Muhalefet bu müzakere sonucunda maddenin, temizleme ihalesi ile temizlenecek arazilerin kullanım hakkının birbiriyle bağlantılı olmayacak şekilde değiştirilmesini istiyor.

Meclis’te şehitler için ortak tepki

TBMM Genel Kurulu dün AKP’li TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil’in başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından Pakdil, tüm partilerden birer temsilciye ve Bağımsız Kamer Genç’e 6 askerin şehit düştüğü mayın faciasıyla ilgili söz verdi. Bu konuşmaların ardından meclisteki hava birden değişti. TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, oturuma ara vererek, tüm grup başkanvekilleri ile bir araya geldi.

Bakan Gönül’den uzlaşma mesajı

Bu toplantıya Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de katıldı. Gönül’ün görüşmede, muhalefet temsilcilerine “Sizin hassasiyetlerinizi dikkate alacak bir düzenleme yapabiliriz” dediği öğrenildi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın ise, Bakan Gönül’e, “İsterseniz temizleme işini Melih Gökçek’e verin ama arazilerin kiralanması temizlenmesi karşılığında olmasın” karşılığını verdiği bildirildi. Yaklaşık yarım saat süren görüşmelerin ardından, tüm partilerin uzlaştığını ifade eden Danışma Kurulu kararı Genel Kurul’un oyuna sunuldu.

Danışma Kurulu kararı üzerine konuşan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, partisinin bu tasarının doğru olduğuna inandığını belirterek, “Hükümetimiz ilgili herkesin görüşünü alarak, tüm hassasiyetler dikkate alınarak, devletin bütün kurumlarıyla istişare ederek bu tasarıyı hazırlamış, komisyonlarda da dile getirilen eleştiriler doğrultusunda düzenlemeler yapılmıştır. Ancak tartışmaların sürmesi nedeniyle, 2. madde ile ilgili hükümet tekriri müzakere talebinde bulunmuştur. Başkanlık bunu değerlendirecek yarın da tekriri müzakere yapılacak. Varılan mutabakat çerçevesinde burada bir değerlendirme yapma imkanı olacak” dedi.

CHP’den hükümete mutabakat uyarısı

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ise “Parlamentoyu tıkamaktan zevk alan bir parti değiliz. Ama dayatma ve teslimiyet anlayışıyla da uzlaşma olmaz” dedi. Anadol, mayın tasarısının kamuoyunun istediği şekilde çıkarılması için Danışma Kurulu kararına imza attıklarını belirterek, AKP’ye “Hükümetten istirham ediyorum; kamuoyu, Parlamento içindeki muhalefet, yöre halkı, mayınlı alanın temizlenmesi ve bu alanın daha sonra tarıma açılması konusundaki büyük mutabakatını dikkate alarak değerlendirme yapsın. Aksi olursa yine başa dönülür” uyarısında bulundu.

MAYINDA UZLAŞMA BUGÜNE KALDI

Genel Kurul çalışmaları sürerken AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, CHP’li Mehmet Akif Hamzaçebi, MHP’li Mehmet Günal ve DTP’li Hasip Kaplan ile bir araya geldi. Tarafların önerilerini sundukları toplantıda, AKP’nin, tasarıdaki mayından temizlenecek alanın tarımsal amaçlı kullanım hakkının temizleme işini yapana verilmesi modelinde ısrarcı olduğu ancak “Mayınlı arazi yine temizleyene verilsin ama bunun için ek bir bedel talep edilsin. Sadece temizleme karşılığı arazinin kullanım hakkı verilmesin” yönünde bir öneri gündeme getirdiği öğrenildi.

AKP’nin önerisi beğenilmedi

Görüşmenin ardından muhalefet kulisinde AKP’nin “geri adım atmayacağı ve tekriri müzakere yapılsa bile 2. maddeyi anlamlı bir değişiklik yapmadan geçirme niyetinde olduğu” bilgisi yayıldı. MHP’li Mehmet Şandır’ın, uzlaşma sağlanamadığını belirterek AKP’lilere yönelik “Size güvenimizi kaybedersek, Genel Kurul çalışamaz hale gelir” uyarısının ardından AKP’li Bozdağ, “Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Herkes bunları grubuyla paylaşacak. Ona göre de yarın (bugün) grup başkanvekilleri yeniden bir araya gelecek” dedi.

Mayınlı araziler 38 ülkeden daha büyük

Toplam büyüklüğü 216 kilometrekare olarak hesaplanan Suriye sınırındaki mayınlı araziler, yüzölçümü itibarıyla dünyadaki 38 ülkeden daha büyük. İşte o ülkeler ve yüzölçümleri:

- AMERİKAN SAMOA: 199

- ANGUILLA: 102

- ARUBA: 193

- BAKER ADASI: 129

- BASSAS DA INDIA: 80

- BERMUDA: 53.3

- BOUVET ADASI: 49

- CEBELİTARIK: 6.5

- CHRISTMAS ADALARI: 135

- CLIPPERTON ADALARI: 6

- COCOS ADALARI: 14

- CORAL ADALARI: 3

- GLORIOSO ADALARI: 5

- GUERNSEY: 78

- HOWLAND ADASI: 1.6

- VIRGINIA ADALARI: 153

- JARVIS ADASI: 4.5

- JERSEY: 116

- JOHNSTON ATOLU: 2.8

- JUAN VE NOVA ADASI: 4.4

- LIECHTENSTEIN: 160

- MAKAO: 28.2

- MARŞAL ADALARI: 181

- MIDWAY ADALARI: 6.2

- MONACO: 2 n MONTSERRAT: 102

- NAURU: 21 n TUVALU: 26

- NAVASSA ADASI: 5.4

- NORFOLK ADASI: 34.6

- PALMIRA ATOLU: 11.9

- PITCAIRN ADALARI: 47

- SAN MARİNO: 61

- SPRATLY ADALARI: 5

- TOKELAU: 10

- TROMELIN ADASI: 1

- VATİKAN: 0.44 n WAKE ADASI: 6.5

Haberin Devamı