Gazete Vatan Logo

‘İran dürüst olmadığı için itibar kaybediyor’

Başbakan Erdoğan, nükleer müzakereler için İstanbul'u değil Şam veya Bağdat'ı düşündüklerini açıklayan İran yönetimine sert tepki gösterdi

‘İran dürüst olmadığı için itibar kaybediyor’

‘İran dürüst olmadığı için itibar kaybediyor’

Başbakan Erdoğan, nükleer müzakerelerle ilgili toplantının İstanbul’da yapılmamasını isteyen İran’ın ipe un serdiğini söyledi. Erdoğan, “Dürüst olmak lazım. Dürüst olunmadığı için dünyada sürekli olarak itibar kaybına devam etmektedirler. Bu diplomasinin dili değildir. Bu başka bir dildir. O da bana yakışmaz” dedi

Başbakan Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa’yla Başbakanlık Merkez Bina’da düzenlediği ortak basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, bir gazetecinin, Suriye yönetiminin Annan Planı’na uymaya başladığı ve bazı bölgelerden askerlerini çekmeye başladığına ilişkin haberlerin geldiğini anımsatarak, “Siz Esad yönetiminden umutsuz olduğunuzu açıklamıştınız, aynı düşüncenizi koruyor musunuz?” sorusunu şöyle cevapladı:

10 Nisan nihai tarih

”Askeri çektim, kampları çektim gibi beyanatlar, bunlar artık Beşar’ın bugüne kadar alıştığımız özellikleridir. Çünkü bugüne kadar doğru konuşmadı, dürüst davranmadı. Bundan sonra da doğru dürüst davranacağını ancak 10 Nisan’a kadar ortaya koyacağı tavırla göreceğiz. 10 Nisan biliyorsunuz Sayın Annan’ın belirlemiş olduğu nihai tarihtir.” BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın sözcüsü Ahmet Fevzi’nin bazı kentlerden Suriye ordusunun geri çekildiğine ilişkin sözlerini, Suriye yetkililerinin beyanatlarına dayanarak söylediğine dikkati çeken Erdoğan, “Şu anda gerçekten böyle bir şey var mı, yok mu buna baktığımızda, içeriyle irtibat kurulduğunda bunların yalan olduğu söyleniyor. ’Böyle bir şey yok’ deniyor. Çünkü halen ölüm haberleri geliyor. Demek ki bir taraftan vuruyor, öbür taraftan manevraları çekilme hareketi olarak gösteriyor. Bunlar çekilme manevraları değil, tam aksine aldatma manevralarıdır” dedi. Annan’ın Suriye için gözlemci asker istediğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine de Erdoğan, “Bizden böyle bir talep şu ana kadar olmadı. Benim bilgimde böyle bir şey yok. Böyle bir şey zaten olmuş olsa bize bu ulaşmış olur” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul’daki toplantı

Bir gazetecinin, İran’da bazı yetkililerin, İstanbul’da yapılması planlanan nükleer müzakerelerle ilgili toplantının Şam ya da Bağdat’ta yapılması yönündeki açıklamalarını hatırlatması üzerine Başbakan şu değerlendirmeyi yaptı: “Bunu resmi makamlar olarak kim söyledi, kim söylemedi bunu bilmem. Ama şu ana kadar gördüğümüz kadarıyla Meclis Başkanı’nın ifadeleri var, dış komite veya komisyon sözcüsünün açıklaması var. Ben burada bir gerçeği ortaya koymak zorundayım. Bu toplantının İstanbul’da yapılıp yapılmaması hususu bize her hangi bir prestij kazandıracak bir konu değil, böyle bir prestijin de biz peşinde değiliz. Bizimle burada İran kazanır. Niye? Çünkü adil yaklaşım sergileyebilecek burada bir pozisyon ortaya koyarız da onun için. Fakat şu anda ortada dolaşan teklif ’Şam veya Bağdat’ ipe un sermektir. ‘Bu iş olmasın’ demektir. Çünkü karşı tarafın Şam’a, Bağdat’a gelmeyeceğini biliyor. Kalkıp, ‘bak biz Şam’ı da Bağdat’ı da önerdik’ diyecek. Dürüst olmak lazım. Dürüst olunmadığı için dünyada sürekli olarak itibar kaybına devam etmektediler. Bu diplomasinin dili değildir. Bu başka bir dildir. O da bana yakışmaz.”

Haberin Devamı