Gazete Vatan Logo

Fişlemeye yüksek yargıdan onay!

Terörle mücadele için herkesin her türlü kişisel verisinin tutulabilmesine izin veren düzenlemeye Anayasa Mahkemesi vize verdi

Anayasa Mahkemesi, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı Kanunu’ndaki kişisel verilerin hiçbir sınırlamaya tabi olmadan tutulabileceğine ilişkin düzenlemenin iptal istemini reddetti. 14 üyenin katıldığı oylamada karara karşı çıkan 5 üye, düzenlemeyi sert şekilde eleştirdi. AYM, CHP’nin açtığı iptal davasına ilişkin kararını dünkü Resmi Gazete’de yayımladı. AYM, müsteşarlığın Araştırma-Geliştirme Daire Başkanlığı’nın ‘terörle mücadele alanında, veri, bilgi ve belgeleri toplayabileceği, tasnif analiz ve değerlendirmeler yapabileceği’ düzenlemesinin iptal istemini şu gerekçeyle reddetti:

Karar: Bu kaçınılmaz

“Kişisel verilerin korunması hakkı sınırsız değildir ve veri sahibinin sınırsız hakimiyetini mümkün kılmaz. Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne göre de kişisel verilere kamu yararı nedeniyle müdahale edilebilir. Müsteşarlığın görevlerini yerine getirebilmesi için kişisel veriler dahil, bilgi ve belgelere ihtiyacının olması kaçınılmazdır. Veri ve bilgilerin terörle mücadeleyle sınırlı olacağı ifade edilmiştir. ”

Karara karşı çıkan üyeler, düzenlemenin anayasadaki kişisel verilerin korunması hakkına aykırı olduğunu belirtti.

Kafka romanı gibi

Hakim Engin Yıldırım, “Şüphe duyulan herkes hakkında veri toplanabilecek. Kafka’nın ‘Dava’ romanının kahramanı K’nın başına gelen herkesin başına gelebilir. K’nın, neden tutuklandığı ona söylenmediği için iddiaları çürütme şansı olmamıştır” dedi.

Haberin Devamı