Gazete Vatan Logo

Kritik zirve sona erdi! 3 ülke arasında ortak bildiri imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29-30 Haziran olarak 2 gün sürecek olan NATO Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Madrid'e ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in katıldığı dörtlü görüşme sona erdi. Görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Kısa bir aradan sonra liderler tekrar 4'lü masada buluştu. Yaklaşık bir saat süren ikinci oturum sona erdi. 4 lider görüşmenin ardından ortak mutabakat metni imzaladı.

Kritik zirve sona erdi! 3 ülke arasında ortak bildiri imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in katıldığı dörtlü görüşme sona erdi. Görüşme 2 saat sürdü.

2. OTURUMA GEÇİLDİ

İletişim Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Başkan Erdoğan'ın kritik diplomasisini sürdürdüğü 4'lü zirvenin verilen aranın ardından devam edeceği belirtildi.

Yapılan paylaşımda, "Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, İsveç Başbakanı Andersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in katıldığı dörtlü görüşme verilen aranın ardından devam edecek." denildi. 

Yaklaşık bir saat süren ikinci oturum sona erdi. 4 liderin görüşmesinin ardından Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik süreçleri hakkında üçlü memorandum imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Madrid yolculuğu öncesi Esenboğa'da gazetecilere yaptığı açıklamada; "İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularına yaklaşımımız herkesin malumudur. Türkiye'nin hayati çıkarlarını tehdit eden PKK, PYD uzantılarının bu ülkelerde rahatça hareket etmesinden duyduğumuz rahatsızlık ve haklı tutumumuzu bir kez daha muhatapları ile paylaşacağım.

Haberin Devamı

Gerekli görüşmeleri yapacağız. Stoltenberg'in de riyasetinde tekrar Finlandiya Cumhurbaşkanı İsveç Başbakanı da olacak. Bunlar kabul ediyorlar, adım atacağız diyorlar. Akşam bir bakıyorsunuz İsveç televizyonunda destekliyorlar. İsveç, Almanya, Hollanda, Yunanistan'da bunlara yürüyüşler yaptırılıyor. İlgili ülkelerin liderlerinin katılacağı bir dörtlü zirve de gerçekleştireceğiz. Bu talepleri dikkate almak zorundalar. Bunun aksi düşünülemez" dedi.

BİDEN İLE GÖRÜŞME

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, ABD Başkanı Biden'ın İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Sullivan, "Erdoğan ve Biden’ın yarın görüşme şansı olacak" dedi.