Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'den kritik görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Astana'daki CICA Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. İki liderden kritik görüşmede ilk mesajlar geldi. Akkuyu'nun çok önemli bir adım olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Birinci tribünün önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecek. Bizim özellikle üzerinde durduğumuz konu tahıl naklinde İstanbul mutabakatını güçlendirerek devam ettirmemiz Rusya tahıl ve gübresinin Türkiye üzerinden az gelişmiş ülkelere gönderme konusunda kararlıyız'' açıklamasında bulundu. Putin, ''Türkiye üzerinden Avrupa'ya enerji kaynakları göndermeyi planlıyoruz. Gaz tedariklerinde Türkiye en güvenli bölge. Türkiye'yi dünyanın en büyük gaz merkezi yapmak istiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'den kritik görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye- Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin 4'üncü toplantısı ile 'Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 6'ncı zirvesine katılmak üzere Kazakistan'ın başkenti Astana'ya gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesi 1 buçuk saat sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme devam ederken yaptığı açıklamada, "Akkuyu'nun birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecektir" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Tabi bu arada sizinle Sinop'u da konuşmuştu. Sinop'la ilgili de bir adım atılabilirse bu farklı bir çarpan etkisi yapacaktır. Ve bu konularda Türkiye-Rusya işbirliği gerekirse bu tabi bunun Akkuyu bizim yüzde 10 enerji ihtiyacımızı karşılarken ikinci Sinop o da bir yüzde 10 karşıladığı zaman yüzde 20 gibi enerji ihtiyacımızı karşılamada bu iki enerjinin dünyada çıkaracağı ses çok daha farklı olacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

"AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERE NAKLİ KONUSUNDA KARARLIYIZ"

Erdoğan, tahıl koridoruna ilişkin şunları söyledi:

"Bizim özellikle üzerine durduğumuz konu bir taraftan da tahıl naklinde, İstanbul mutabakatını güçlendirerek devam ettirmemiz ve Rusya tahıl ve gübresinin yine aynı şekilde Türkiye üzerinden söylediğiniz gibi az gelişmiş ülkelere naklini yapma konusunda bizler de kararlıyız. Bunu az gelişmiş ülkelere bu nakliyatı üzerimizden yaparız. Hatta hatta bu ülkelerin isimlerini dahi belirlemede müşterek bir çalışma içerisinde de olabilir"

PUTİN: TÜRKİYE'Yİ EN BÜYÜK GAZ MERKEZİ YAPMA NİYETİMİZİ BİLDİRDİK

Kritik zirvede Putin'in ilk mesajı ise gaz tedarikinde Türkiye'nin en güvenli güzergah olduğunu söyledi. Putin, "Ağustos ayında yapılan bütün anlaşmalar yerine getiriliyor. İlgili arkadaşlar tüm verilen hedefleri yerine getiriyor. Hem yatırım süreci hem Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşaatı ile ilgili çalışmaları yapılıyor. Şu an 22 bin kişi sahada çalışıyor. Gelecek sene mayıs ayında ilk yakıtı getirmeyi hedefliyoruz böylece yeni bir aşamaya girmiş olacağız. Türkiye en güvenli güzergah haline geldi. Bu gaz boru hattını daha yoğun bir şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Türkiye'yi dünyanın en büyük gaz merkezi yapmak istiyoruz" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı