Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bosna Hersek'te dünyaya duyurdu: İki ülke arasında kimlik kartıyla seyahat yapılabilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Caferoviç, konsey üyeleri Komsic ve Dodik ile anlaşmaların imza töreni sonrası ortak basın toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir yeni adımı da özellikle artık kimlik kartlarıyla, özellikle Bosna Hersek - Türkiye arasındaki gidiş-gelişleri yapabilme kararını verdik. Bundan böyle Türkiye'den Bosna Hersek'e, Bosna Hersek'ten de Türkiye'ye kimlik kartlarıyla seyahat edilebilecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bosna Hersek'te dünyaya duyurdu: İki ülke arasında kimlik kartıyla seyahat yapılabilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyeleri ile Ortak Basın Toplantısına katıldı. Erdoğan, Türkiye-Bosna Hersek arasında kimlik kartıyla giriş çıkış yapılacağını duyurdu.

Basın toplantısında konuşan Erdoğan şunları kaydetti;
Şüphesiz ki şu anda Bosna Hersek 2 Ekimde yapılacak bir seçime hazırlanıyor. Seçim arifesinde böyle bir seyahati gerçekleştirmek bizler için de ayrı bir mutluluk vesilesidir. Türkiyenin Bosna Hersekin huzur, refah ve istikrarına verdiği önemi, toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğini bir kez daha vurguladık. Bosna Herseki önümüzdeki dönemde yoğun bir siyasi gündem beklemektedir. Yapılacak seçimin adil, şeffaf ve yapıcı bir ortamda gerçekleştirilmesi sadece Bosna Hersek için değil tüm bölgemiz için hayati bir öneme sahiptir. Seçime giden süreçte ülkenin refahına katkı sağlayacak bir seçim atmosferinin teşvik edilmesi, Bosna Hersekin huzuru ve istikrarı açısından özellikle mühimdir.

SARAYBOSNA-BELGRAD OTOYOL PROJESİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ
Görüşmelerimizde geçen sene yüzde 35e yakın artışla 876 milyon dolar seviyesine ulaşan ikili ticaretimizi geliştirmek, yatırımlarımızı daha da artırmak amacıyla neler yapabileceğimizi ele aldık. 2019da temelini attığımız Saraybosna-Belgrad Otoyolu Projesine büyük önem veriyoruz. Sıkıntıların yaşandığı bir konuyu değerli dostlarım bizlere açtı ve bizde konunun finans noktasındaki ilişkiler ağı açısından Ziraat Bankamızla ilgili konuyu Ziraat Bankası Genel Müdürüne az önce gerekli talimatı verdim ve süratle bu sıkıntıyı da çözecekler.

Haberin Devamı

KİMLİK KARTI ANLAŞMASI
Türkiye olarak Bosna Herseke kalkınma yardımlarımızı hız kesmeden sürdürürken artık kimlik kartlarıyla Türkiye-Bosna Hersek arasında gidiş-gelişleri yapabilme kararını da verdik. Dışişleri Bakanlarımız süratle gerekli prosedürleri bitirecekler ve bundan böyle Türkiyeden Bosna Herseke ve Bosna Hersekten Türkiyeye kimlik kartıyla seyahat yapılabilecek. Yarın aynı şekilde Sırbistanla da böyle bir anlaşmayı imzalayacağız, daha önce Bulgaristanla da aynı şekilde böyle bir anlaşmayı imzalamıştık.

Haberin Devamı

Basın mensubundan seçimle ilgili gelen soru üzerine Erdoğan;
Bana göre seçim yasasıyla ilgili bu noktadaki kararı, üç tane lider vermeli. Buna Yüksek Temsilcinin müdahalesi demokrasinin gereklerine de terstir. Bu adımı da buna göre atmak gerekir. Bir aydan az bir zaman kaldı ve böyle bir zamanda Yüksek Temsilcinin kalkıp da bu işe müdahalesi bir defa demokratik sürece müdahaledir. Demokrasiyle yönetilen bir ülke olarak demokratik sürece müdahaleye şahsen asla doğru bulmayız. Kararı üç lider kendileri zaten vermiştir. Ve seçime de gidiliyor, bize düşen sadece Hayırlı olsun demektir.

Yunanistan'la ilgili yaptığı açıklamalarla ilgili gelen soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan;
Benim bu anlattıklarım bir rüya değil. Ne dedim? Vakti, saati geldiğinde Teknofest'te bunu söyledim- Bir gece ansızın gelebiliriz. Niye? Ellerinde bu adalar var, adalarda bu üsler var Buralardan hareketle bize karşı bu tür gayrimeşru tehditler devam ederse sabrın da bir sonu vardır. İşte o sabrın sonu geldiği anda biz ne diyoruz Sabrın sonu selamettir. Biz de o selameti gördüğümüz anda gereğini yaparız. Bunu da Yunanistan'ın ben bildiğine inanıyorum. O vakit gelirse gereği yapılır çünkü bizim uçaklarımıza böyle radar kilitlemesi gibi adımları atmak hayra alamet değil.

Haberin Devamı

 

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Şefik Caferoviç'in açıklamaları:

Bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Sanayi bölgelerinin oluşturulması çok çok önemli bir konudur. Otoyol yapımıyla ilgili teknik heyet gelecektir. Üçüncüsü enerji anlamında bir eylem grubu oluşturulacak.

Kimlikle bizim vatandaşlarımızın ziyaret etmesiyle ilgili konuşmuştuk. Prosedür tabii ki bellidir. Türkiye Cumhuriyeti bize çok destek veriyor.