Gazete Vatan Logo

ABD’nin tehdit dili asla kabul edilemez!

Milli Güvenlik Kurulu’nun, Başkanlık sistemine geçilmesinin ardından yeni yapısı ve oturma düzenindeki ilk toplantısı 5.5 saat sürdü. MGK açıklamasında “ABD’nin tehdit dili, ittifak ilişkilerine saygısızlık ve asla kabul edilemez” denildi...

ABD’nin tehdit dili  asla kabul edilemez!

Milli Güvenlik Kurulu’nun, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçilmesinin ardından yeni yapısı ve yeni oturma düzenindeki ilk toplantısı 5.5 saat sürdü. Beştepe’deki MGK’nın ardından yapılan açıklamada, ABD’nin bazı açıklamalarının iki ülke arasındaki stratejik ortaklığa ve güven ilişkisine zarar vereceği vurgulanarak, “ABD tarafından ülkemize karşı kullanılan tehdit dilinin ittifak ilişkilerine saygısızlık olduğu ve asla kabul edilemeyeceği belirtilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Yedi maddelik açıklama

MGK açıklaması şöyle:

Milli güvenlik kurulu, 30 Temmuz 2018 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanmıştır. Toplantıda;

Terörle mücadele vurgusu

1. Ülkemizin güvenliğini yakından ilgilendiren önemli iç ve dış gelişmeler, bütün yönleriyle ele alınmış; başta FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG ve DEAŞ olmak üzere, millî birliğimizi tehdit eden tüm terör örgütlerine karşı yurt içinde ve yurt dışında icra edilen operasyonlar hakkında Kurul’a bilgi arz edilmiş, mücadeleye aynı azim ve kararlılıkla devam edileceği vurgulanmıştır.

Haberin Devamı

Hassasiyet sürecek

2. 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nin, yurt bütününde huzur ve güven ortamı içinde geçmesinden duyulan memnuniyet dile getirilmiş; ülkemizin millî güvenlik hassasiyetlerinin yeni dönemde de aynı şekilde devam edeceği belirtilmiştir.

Çifte standart olmaz

3. Terör örgütleri arasında ayrım yapmadan kararlılıkla mücadele eden Türkiye’nin yaklaşımının uluslararası toplumdan da beklendiği kaydedilerek, bazı ülkelerin terörle mücadelede çifte standart niteliği taşıyan uygulamalarının kabul edilemez olduğu ifade edilmiştir. Terörle mücadelede bilgi paylaşımının önemine vurgu yapılarak Türkiye’nin terör örgütleri ile ilgili yaklaşımı çerçevesindeki bilgi ve birikimini dünyadaki tüm devletlerle paylaşmayı sürdüreceğinin altı çizilmiştir.

ABD’ye net mesajlar

4. ABD’nin; ülkemizin her türlü sorumluluğunu yerine getirdiği savunma sanayi projelerini, milletlerarası antlaşmalara aykırı şartlara bağlayan kararının ve açıklamalarının, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığa ve güven ilişkisine telafisi mümkün olmayan zararlar vereceği vurgulanmıştır. ABD tarafından ülkemize karşı kullanılan tehdit dilinin ittifak ilişkilerine saygısızlık olduğu ve asla kabul edilemeyeceği belirtilmiştir. Türkiye’nin gerek ikili ilişkileri, gerekse ittifaklar çerçevesindeki tüm yükümlülüklerine bağlı olduğu kadar haklarına da sahip çıktığı, ülkemizin bu yaklaşımına saygı duyulmasının beklendiği kaydedilmiştir.

Haberin Devamı

Münbiç mutabakatı

5. ABD ile Münbiç konusunda sağlanan mutabakatın, Suriye meselesinin çözümüne önemli katkı sağlayacağı vurgulanmış, bu kapsamda PKK/PYD-YPG terör örgütünün Münbiç’i terk etmesiyle ilgili yol haritası üzerinde durulmuştur. Bölgede güvenlik ve denetimin sağlanmasına ilişkin hazırlıklar ile bölge halkının evlerine dönüşünü hızlandıracak tedbirler gözden geçirilmiştir.

Suriye’nin güvenliği

6. Suriye’de hâlen terör örgütlerinin etkinlik gösterdiği bölgelerin bir an önce güvenli hâle getirilmesine yönelik çalışmalar değerlendirilerek, bu konudaki somut adımların atılmaya başlanacağı belirtilmiştir.

Haberin Devamı

Ege ve Doğu Akdeniz

7. Ege ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin yakından takip edildiği belirtilmiş, Türkiye’nin denizlerdeki hak ve menfaatlerinin korunmasındaki kararlılık vurgulanmıştır.

MGK’da 52 yıllık oturma düzeni değişti

Başkan Erdoğan başkanlığındaki toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile kuvvet komutanları katıldı. Toplantıya, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar da ilk kez katıldı.
Yeni oturma düzeni
Sistemin ilk toplantısında 52 yıllık oturma düzeni de değişti. Daha önce masanın sol ilk sırasında olan Genelkurmay Başkanı, ilk kez bakanlardan sonra yer aldı. Jandarma Genel Komutanı da, kurul üyeliğinden çıkarıldığı için MGK’da yoktu.

Haberin Devamı