Gazete Vatan Logo
Diğer Sporlar Rio Olimpiyatları öncesi yaşanan krizler...

Rio Olimpiyatları öncesi yaşanan krizler...

Modern pentatlonda Türkiye’nin tarihteki ilk olimpiyat vizesini alan İlke Özyüksel, Rio yolunda rakipleri kadar federasyon başkanı Yaşar Akşin ile de mücadele etti! İlke’ye köstek olduğu ve kendi kızını kayırdığı iddia edilen Akşin hakkında soruşturma başlatıldı

Rio Olimpiyatları öncesi yaşanan krizler...

Olimpiyatın ‘klasik’ dallarından modern pentatlonda, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’na katılma hakkı elde eden ilk milli sporcumuz olarak tarihe geçen İlke Özyüksel’in bu başarıya ulaşırken ‘sıradışı’ zorlukları da aştığı ortaya çıktı.

Son olarak Avrupa Gençler Şampiyonası’nda ikinci olarak kürsüye çıkan İlke’nin, olimpiyat elemelerinde rakiplerinin yanı sıra, kızı İpek Akşin’i kayırmak için kendisini ihmal ettiği iddia edilen Federasyon Başkanı Yaşar Akşin ile de mücadele ettiği öne sürüldü. Federasyon yönetiminde de kriz yaratan gelişmeler üzerine Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın soruşturma başlattığı öğrenildi.

Binicilik, eskrim, atıcılık, yüzme ve koşu olmak üzere beş yarışmadan oluşan modern pentatlonda 2016 Rio için öne çıkan iki sporcunun Rio için ‘tatlı’ başlayan rekabeti, Başkan Akşin’in taraflı olduğu belirtilen tutumuyla farklı bir zemine taşındı. Buna rağmen İlke, madalyayı kılpayı kaçırdığı 2014 Yaz Gençlik Oyunları’ndaki başarısı sonrası Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç’ın da talimatıyla her branşta ayrı antrenör ve destek ekibiyle çalışmalarına devam etti.

Haberin Devamı

Bu yoğun ve zorlu çalışmalar sonucu 2015’te Dünya Yıldızlar Şampiyonası’nda altın madalyayı boynuna taktı. Ardından da bu yıl Avrupa Gençler’de kürsüye çıktı ve kota yarışmalarından topladığı puanlarla Rio vizesine ulaştı.

İLKE MAÇTA, BAŞKAN NEREDE?

Ancak bu başarı hikayesinin ardından ilginç detaylar da ortaya çıktı. Tarihi zafere ulaşan İlke’ye en büyük desteği vermesi gereken Federasyon Başkanı Yaşar Akşin’in, milli sporcuya engeller çıkardığı belirlendi. En büyük ihmal ise Rio’da yapılan kota müsabakasında yaşandı.

Eskrim branşında hakemlerin verdiği hatalı karara yazılı itiraz etmek isteyen İlke’nin antrenörü, salonda Başkan Akşin dahil kimseyi bulamadı. Bu sebeple itiraz yapılamadı ve İlke kritik maçı kaybetti. Olayın duyulmasının üzerine harekete geçen Gençlik ve Spor Bakanlığı, sorumlu davranmayan Başkan Akşin hakkında disiplin soruşturması başlatma kararı aldı.

Bununla beraber bakanlık, İlke’nin kalan müsabakalarında ona tahsis ettiği antrenörlerin yanı sıra, 7/24 takip sistemine geçerek bir de yönetici görevlendirdi. İlke Özyüksel ise ‘ihmal’ nedeniyle alamadığı puanları sonraki müsabakalarda tamamlayarak ‘her şeye rağmen’ olimpiyat vizesini almayı başardı. Şimdi heyecanla, olimpiyatlarda ülkemizi ilk kez temsil edecek olmanın haklı gururunu yaşamak için gün sayıyor.

Haberin Devamı

(HT Spor)