Gazete Vatan Logo
Futbol Beşiktaş'a 96.3 milyon TL'lik vergi şoku!

Beşiktaş'a 96.3 milyon TL'lik vergi şoku!

Halka açık şirket olduğunu unuttu vergi cezasını zamanında açıklamadı

Beşiktaş'a 96.3 milyon TL'lik vergi şoku!

Beşiktaş, SPK’nın zorlamasıyla ‘ertelenmiş açıklamalar’ başlıklı bir açıklama daha yaptı. Açıklamayla, Maliye’nin Beşiktaş’tan 38.5 milyon TL vergi aslı ve 57.75 milyon lira vergi ziyaı cezası talep ettiği ortaya çıktı.

Portekiz’li yıldız futbolcu Almedia’nın transferini fon aracılığı ile yaptığı ortaya çıkan Beşiktaş yeni bir skandala daha imza attı. Beşiktaş’tan önceki gün Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) “ertelenmiş açıklamalarımız” başlıklı yaptığı bildirimde Beşiktaş’a toplam 96 milyon 250 bin lira vergi cezası kesildiği ortaya çıktı. Açıklamada, Maliye Bakanlığı’ndan Beşiktaş Futbol Yatırımları A.Ş.’ye 2005-2009 hesap dönemlerine ilişkin vergi aslı, ceza ve faizine yönelik raporlar tebliğ edildiği belirtilerek şu görüşlere yer verildi: “Şirketimize tebliğ edilen raporlara dayanılarak; 2005-2009 hesap dönemleri için 38.5 milyon TL vergi aslı ve 57.75 milyon lira vergi ziyaı cezası talep edilmiştir. Söz konusu vergi inceleme raporları ve talep edilen vergi aslı, ceza ve gecikme faizleriyle ile ilgili olarak Şirketimizce uzlaşma başvurusunda bulunulmuş olup bu konudaki yasal prosedür devam etmektedir. Öte yandan, son aylarda gündemde olan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde olan ve vergi affını da kapsayan torba yasa tasarısı kapsamında Şirketimize re’sen salınan vergi asıllarında ve dolayısıyla vergi ziyaı cezası ve faizlerinde meydana gelebilecek iyileştirmeler ile bunların ödemelerinin taksitlendirilmesi hususlarında Şirketimiz lehine oluşabilecek tüm kanuni prosedürler de takip edilmektedir.”

Vergi açıklaması da eksik

Beşiktaş’tan vergiyle ilgili yapılan açıklamada da yine bazı eksikliklerin olması dikkatlerden kaçmadı. Aslı, cezası ve faiziyle birlikte 96.3 milyon TL’yi bulan vergi cezasının ne amaçla kesildiği bilgisi açıklamada yer almıyor. Söz konusu cezanın futbolculara ait stopajların yatırılmamasından kaynaklandığı tahmin ediliyor.

‘Vatandaşlık ödevimizi biliriz vergimizi tam ve zamanında öderiz’

Beşiktaş Futbol Yatırımları, 2002 yılında vergiyle ilgili basında çıkan haberler üzerine, “Beşiktaş Jimnastik Kulübü yıllardır vatandaşlık ödevi bilinci içerisinde vergilerini tam, doğru ve zamanında ödemiş bir vergi mükellefidir. Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün vergi konusundaki bu hassasiyeti gerek vergi idaresi gerekse kamuoyu tarafından çok açık bir şekilde bilinmekte olup takdirle karşılanmaktadır” açıklamasını yapmıştı.

İşte fonla yapılan anlaşmanın detayları

Beşiktaş’tan yapılan açıklamada, Almedia transferinin ayrıntıları da belli oldu:

* Beşiktaş, Almeida’nın transferi için Werder Bremen’e 2 milyon euro ödeyecek.

* Almeida’nın transfer sözleşmesinden sonra, yurtdışında kurulu bir firmanın Almeida’nın federatif hakları içinde yer alan ekonomik haklarının yüzde 45’ine katılım için 2 milyon euro ödeme teklifi kabul edildi ve taraflar arasında sözleşme imzalandı.

* Oyuncunun başka bir Kulübe transfer edilmesi halinde transfer ücretinden doğan ekonomik hakların yüzde 45’i fona ödenmesi kararlaştırıldı.

* Oyuncunun Beşiktaş ile olan sözleşmesinin sona ermesiyle serbest kalması halinde firmanın ödediği tutar, yıllık yüzde 10 faiziyle geri ödenecek.

* Oyuncunun sözleşmesinin Beşiktaş tarafından uzatılması halinde, firmanın ödediği tutar yıllık yüzde 10 faiziyle geri ödenerek oyuncunun ekonomik hakları geri alınabilecek.

* Oyuncu için gelen transfer teklifini Beşiktaş’ın kabul etmesi ancak firmanın kabul etmemesine rağmen transferin gerçekleştirilmesi durumunda, firmanın ekonomik haklarına karşılık minimum 4.5 milyon euro ödenecek. Oyuncu için gelen transfer teklifini Beşiktaş’ın reddetmesi ancak, firmanın kabul etmesi halinde ise, transfer teklifinin yüzde 45’i fona ödenerek ekonomik hakları geri alınabilecek.

Haberin Devamı