Gazete Vatan Logo

Yavşan Otu Nedir? Yavşan Otu Faydaları Nelerdir?

Yavşan otu Kuzey Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'nın bazı bölgelerine özgü çiçekli bir bitkidir. Adaçayı rengindeki bitki yaygın olarak bira yapımında kullanılır, ancak diğerlerinin yanı sıra kaygı, sindirim sorunları ve düzensiz adet dönemleri gibi sağlık durumlarını önlediği veya tedavi ettiği düşünülmektedir

Yavşan Otu Nedir? Yavşan Otu Faydaları Nelerdir?

Yavşan Otu Nedir? 

Yavşan otu bilinen diğer isimleriyle pelin bitkisi ya da biboz, Artemisia cinsindeki birkaç aromatik çiçekli bitki türünün ortak adıdır. Yavşan otu bahçenin büyük kısımlarını kaplayabilecek kadar agresif bir şekilde yayılan bir bitkidir. Bu nedenle, bazı insanlar bahçelerinde ortaya çıktığında yavşan otunu yok eder. Ancak dünyanın bazı bölgelerinde, bitkisel ilaç yapmak için bilerek yetiştirilir.

Yavşan otu tamamı Asteraceae (papatya) ailesinin bir parçası olan 500'den fazla Artemisia türünden sadece biridir. Geleneksel olarak mutfak ve tıbbi amaçlar için yetiştirilen bu aromatik bitki, vahşi veya çayır bahçesi ortamında süs değerine sahiptir. Arılar ve kelebekler gibi tozlayıcılar için çekici olmasıyla bilinir.

Pelin bitkisinin kökleri, yaprakları, gövdeleri ve çiçeklerinin tümü halk hekimliğinde tentürler, özler, tonikler, çaylar, tozlar ve uçucu yağlar yapmak için kullanılır.

Yavşan Otu Özellikleri Nelerdir? 

Yavşan otu 2 metreye kadar uzayabilir. Yavşan otu etkileyici yüksekliğini desteklemeye yardımcı olan güçlü, odunsu kökleri olan sağlam bir türdür. Çekici yaprakları ilginç gri-yeşil tonlarda olur ve koyu yeşil dik gövdelerin belirgin bir mor tonu vardır.

Haberin Devamı

Yavşan otu yaz ayları boyunca küçük kırmızı, pembe, turuncu ve sarı çiçekler açar. Pek çok değerli bahçe bitkisi kadar gösterişli olmasalar da kurutulmuş çiçek aranjmanlarında çok güzel görünürler.

Boylarının uzunluğu daha küçük bordür veya duvarlı bahçe bitkileri için çekici bir zemin görevi görebilecekleri anlamına gelir ve ayrıca hoş bir adaçayı benzeri koku yayarlar. Yavşan otu hızla yayılan istilacı bir ottur. Bu nedenle her zaman kontrol altında tutulmalıdır.

Yavşan otu bol güneşi ve iyi drene olan toprağı tercih sever. Ancak bir kez yerleştikten sonra yavşan otu kuraklık gibi iklim koşullarına çok dayanıklıdır. Gün boyunca tam güneş ışığı alacakları bir yeri tercih eder. Bununla birlikte kısmi gölgede de büyüyebilir. Aşırı sulanmayı sevmez. Aşırı ıslak topraklar genellikle bitkinin köklerinin çürümesine neden olur.

Haberin Devamı

Yavşan Otu Faydaları Nelerdir?

Yavşan otu Demir Çağı'ndan beri dünya çapında birçok kültürde tıbbi, ruhani ve mutfak malzemesi olarak sürekli kullanılmaktadır. Yavşan otunun faydaları şunlardır:

Stresin azalmasına yardımcı olur.

Enerji ve dinçlik verir.

Uyku bozukluklarının giderilmesinde ve uykuya rahat dalmada etkilidir.

Alerjik reaksiyon kaynaklı kaşıntıların giderilmesini sağlar.

Kan dolaşımını düzenlemeye yardımcıdır.

Karaciğer sağlığını destekler.

Sindirim problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.

Böceklerin ortam uzak tutulmasını sağlar.

Kas ve eklem kaynaklı ağrıların giderilmesine yardımcı olur.

Düzensiz adet döngüleri üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.

Vücuttan ödem atılmasına yardımcı olur.