Gazete Vatan Logo

Tüp bebek tedavisi ve myomlar

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Turgut Aydın, miyom ve tüp bebek tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Tüp bebek tedavisi ve myomlar

Miyom, kadınlarda kısırlık sebepleri arasında rahime ait problemler arasında yer alır. Eğer hastanın rahiminde miyom varsa tüp bebek tedavisinden önce miyomun bulunduğu lokasyona göre tedavi planı belirlenir. Çünkü tüp bebeğin başarısı için miyomun bulunduğu lokasyon büyük önem teşkil eder.

Miyomlar rahimde 3 farklı lokasyonda oluşur. Bunlardan ilki bebeğin yuvalanacağı intrakaviter alan denilen yerdir. Bu kısımda oluşan miyomların mutlaka bu alınması gerekir. Aksi takdirde gebelik oluşmaz ya da düşüğe neden olur. İkincisi ise karnın içinde ancak rahmin dışında oluşan miyomlardır. Bu gruptaki miyomların gebeliğe ve tüp bebek tedavisine olumsuz bir etkisi yoktur. Bu tarz miyomlar rahime baskı yapıp dolaşımı bozmuyorsa alınması gerekmeyebilir veya medikal tedavi uygulanabilir. Gebe kalmada ve tüp bebek tedavisinde olumsuz etkisi olan miyomlar rahim duvarı içine yerleşmiş olanladır. Miyomlar kadınların gebe kalma şansını yaklaşık % 30 oranında azaltır. Bu nedenle tüp bebek tedavisinden önce mutlaka alınması gerekir.

Haberin Devamı

Miyomlar endometriumda değişikliklere sebep olarak döllenen yumurtanın rahme tutunmasına engel olabilir. Bunun dışında yumurtalık kanallarına (fallop tüplerine) bası yaparak spermin yumurtaya erişimini ve döllenmeyi engelleyebilir. Miyomlar alındıktan sonra tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen diğer faktörlere (yaş vs.) de bağlı olarak kısırlık tedavisi ya da tüp bebek tedavisinde elde edilen gebelik oranlarında artış görülür.

Nasıl tedavi edilir?

Risk kapsamındaki miyomların cerrahi olarak çıkarılması işleminde uygulanan farklı yöntemler bulunur. Genellikle miyomun yeri ve büyüklüğü cerrahi işlemin tipini belirler. Histeroskopi, laparoskopi, laparatomi gibi cerrahi yöntemler kullanılabilir.

Histeroskopi yöntemi ile rahim içindeki miyomlar cerrahi olarak basit bir işlem ile alınabilir. Laparoskopi yani kapalı teknikte ise küçük bir kesiden laparoskop ile karın içine girilerek operasyon gerçekleştirilir. İyileşme süresi oldukça kısadır. Miyomlar çok büyük ya da çok sayıda ise laparatomi uygulanabilir. Ameliyattan sonra hastanın birkaç ay süren bir iyileşme sürecine ihtiyacı olur.

Haberin Devamı

Seçilen ameliyat tipine göre hastanın iyileşme süreci tamamlandıktan sonra tüp bebek tedavisine başlanabilir.