Gazete Vatan Logo

Tırnak Batması Nasıl Geçer? Tırnak Batması Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Tırnak batması, tırnak kenar ya da köşesinin yumuşak ete batması ile oluşan bir sorundur. En çok baş parmakta görülür ve kızarıklık, şişme ya da ağrı gibi şikayetlere neden olur.

Tırnak Batması Nasıl Geçer? Tırnak Batması Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Tırnak Batması Nasıl Geçer?

Enfeksiyonu önlemek için tırnak batmasının tedavi edilmesi önemlidir. Hafif vakalarda kişilerin bazı şeylere dikkat etmesi ile tırnak batması önlenebilir. Ciddi durumlarda ise mutlaka cerrahi bir müdahale gerekir.

Tırnak batması olan kişilerin elma sirkesi ile ağrıyı hafifletmesi ve enfeksiyon oluşumunu engellemesi mümkündür. Sabunlu sıcak su banyosu yapmak, rahat çorap ve ayakkabılar giymek, batık tırnak koruyucular kullanmak batığı engeller. Ayak tırnağının alt kısmına pamuk koymak batmayı engelleyebilir.

Tırnak Batması Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?

Rahat ayakkabılar giyilmelidir. Tırnak batması devam ettiği sürece sandalet ya da burnu açık ayakkabılar giyilmesi önerilir.

Ayaklar günün büyük çoğunluğunda kuru tutulmalıdır.

Enfeksiyonun geçmesi için antibiyotikli kremler kullanmak ve kremi sürdükten sonra da bölgeyi bandajla kapatmak gerekir.

Ayakları günde 3-4 kere 20 dakika kadar ılık suda beklemek ve sonrasında batma olan kısmı pamukla temizlemek gerekir. Bu sayede tırnak ciltte daha sağlıklı bir şekilde büyüme imkanı bulur. 

Haberin Devamı

Tırnak Batması Nedir?

Tırnak batması genelde birçok kişide olur ve rahatsız edici bir ağrıya sebebiyet verebilir. Sağlık problemi olarak kabul edilen tırnak batması ağrılı olur. Genelde ayak başparmağında ortaya çıkan tırnak batması ayak tırnağının kenarının ya da köşesinin kıvrılarak cilde görülmesi soncunda oluşmaktadır.

Ayak tırnak batması zamanla tedavi edilmezse daha ciddi ağrılara neden olur ve enfeksiyona da sebebiyet verebilir. Tırnak batması eğer iltihaplı olursa daha şiddetli olur ve şişliğe de neden olabilir.

Neden Olur?

Tırnağın büyüklüğü ve tırnak yatağı dengesiz bir boyuta sahip olursa tırnak batması olabilir. Tırnaklar yanlış kesilince ve uygun olmayan ayakkabılar giyilince de tırnak batması ortaya çıkabilir. Tırnak batmasının yaygın nedenleri şu şekildedir:

Tırnakları çok kısa bir şekilde kesmek

Tırnakları sıkıştıran dar ayakkabı ve çorap giymek

Ayak tırnağında yara olması

Yanlış kesilen tırnaklar

Tırnak yatağı ve tırnak boyutu arasındaki dengesizlik

Haberin Devamı