Gazete Vatan Logo

Tere Otu Nedir? Tere Otu Faydaları Nelerdir?

Hurf ya da habbürreşad isimleriyle de bilinen tere otunun birçok faydası vardır. Keskin bir aroması olan tere otunun yaprakları ve tohumları tüketime uygundur. 

Tere Otu Nedir? Tere Otu Faydaları Nelerdir?

Tere Otu Nedir?

Türkiye'de hemen hemen her yerde yetişen tere otunun insan sağlığına pek çok faydası vardır. Tıbbi amaçla kullanılan tere otu mineral ve vitamin bakımından da çok zengindir. Tupgiller familyasından bir ot olan tere otunun doğada 90 çeşidi bulunur.

Yüksek su tutma özelliğine sahip olan tere otu en çok yaz mevsiminde tüketilir. Kalorisi düşük olan tere otu yüksek derecede K ve C vitamini içerir. Ayrıca A vitamini bakımından da zengin olan tere otunun 100 gramında 11 kalori vardır. 

Tere Otu Faydaları Nelerdir?

Tere otu zengin mineral ve vitamin içeriği sayesinde insan sağlığına oldukça faydalı bir bitkidir. Aynı zamanda içinde antioksidanlar da bulunur. Bu nedenle tüketilmesi sağlık açısından önemlidir. Tere otunun faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

İnsanlara canlılık ve zindelik verir. Hafızayı güçlendirme etkisi de vardır.

Yüksek oranda demir içeriğinden kansızlığa çok iyi gelir. 

Tere otu bağışıklık sistemini güçlendirir ve hasta olma riskini de azaltır. Aynı zamanda vücutta hastalıklara karşı da mücadeleyi desteklemektedir.

Haberin Devamı

Balgam sökücü bir etkisi vardır ve öksürük, boğaz ağrısı gibi şikayetlere iyi gelir.

Düzenli şekilde tere otu kullanan kişilerde sigaranın zararlı etkileri azalır.

Cilde büyük faydası olan tere otunun saçtaki kepeği önleme etkisi de bulunur. Saç köklerini besler ve dökülmeleri de engeller.

Kanser hücrelerinin oluşmasını engeller ve kansere karşı koruma sağlar.

Tere Otu Nerelerde Kullanılır?

Tere otu tek başına kullanıldığı zaman acı bir tada sahiptir. Bundan dolayı da tere otu kullanırken genelde limon da kullanılır. Salatası yapılan tere otunun yanına roka, havuç, marul ve lahana da eklenebilir. Pek çok kişi tere otunu çorbalara katarak da kullanılır. Farklı bir aroması olduğundan çorbalara farklı bir lezzet verir.

Tere otu İtalya'da sos olarak da kullanılan bir bitkidir. Makarna soslarında tercih edilen tere otu zeytinyağı, sarımsak ve soğan ile yapılır. Bunların dışında tere otunun yemeği ise pek yapılmaz. Çünkü tere otu direkt olarak pişirildiği zaman acı bir tada sahip olur.

Haberin Devamı

Tere Otu Zayıflatır mı?

Tere otunun zayıflatmaya herhangi bir etkisinin olup olmadığı da merak edilen bir konudur. Günümüzde tiroid bezi problemi yaşayan kişilerin metabolizmaları yavaşladığından kilo sorunu da ortaya çıkabilir. Tere otu tiroid sorunlarının tedavisinde kullanıldığı için zayıflamaya karşı da etkili olur.

Özellikle metabolizmayı hızlandırması ve düzene sokması kilo vermede yardımcı olmasını gösterir. Tere otunun tohumunu öğütüp bal ile birleştirip suyla karıştırırsanız metabolizmanız canlanır. Ayrıca vücudun içindeki toksin maddelerin atılımı da bu sayede mümkün olur. Vücutta yağ yakımını destekleyen tere otu kilo verme sürecinde oldukça yardımcı bir bitkidir.