Gazete Vatan Logo

Sigara bırakma yöntemleri neler? Sigarayı bırakmak için ipuçları!

Sigara içmenin sağlığa birçok olumsuz etkisi var. Lekeli cilt, kalp hastalığı ve akciğer kanseri, sigara içmenin getirdiği birçok tehlikeden sadece birkaçıdır. Ancak sigaranın tehlikelerini bilmek, bırakmayı kolaylaştırmıyor. Sigara içen birçok insan için sigara içmek günlük rutinlerinin büyük bir parçası. Yemekten sonra, ilk uyandığınızda veya işe giderken sigara içmenin yerine başka bir şey koymak oldukça zor olabilir. Peki, Sigara bırakma yöntemleri neler? Sigarayı bırakmak için neler yapmalı? İşte “Sigarayı nasıl bırakırım?” diyenlere Sigarayı bırakmak için ipucu!

Sigara bırakma yöntemleri neler? Sigarayı bırakmak için ipuçları!

Sigara içmek sağlık açısından pek çok riski beraberinde getiriyor. Sigara başta kalp hastalığı , felç ve kanser riskini artırırken, korkunç derecede bağımlılık yapıyor. Çoğu zaman kırılması zor bir alışkanlık haline gelebiliyor. Sigara içenlerin çoğu zaten sigaranın sağlık risklerini biliyor. Bunu bilmelerine rağmen bu bağımlılıktan kurtulmak için de pek çok kişi adım atmak yerine çözümsüz olduğunu düşünüp içmeye devam ediyor. Sigara içenler, alışkanlıklarının sevdiklerine verdiği duygusal ve fiziksel zararın farkında değiller. Eğer sigarayı bırakmayı düşünüyor bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız sigara bırakma yöntemlerini sizin için derledik. Peki, Sigara bırakma yöntemleri neler? Sigarayı bırakmak için neler yapmalı? Sigarayı bırakmak için ipuçları!

Çoğu tütün kullanıcısı için, tütün arzusu veya sigara içme isteği güçlü olabilir. Tütün kullanma isteği yoğun olarak geldiğinde, sigara içseniz de içmeseniz de, muhtemelen 5-10 dakika içinde geçeceğini unutmayın. Tütün özlemine her direndiğinizde, tütün kullanımını tamamen durdurmaya bir adım daha yaklaşırsınız.

Haberin Devamı

Sigara özlemi hissettiğinde sigara içme veya tütün kullanma dürtüsüne direnmenize yardımcı olacak 10 yolu derledik.

SİGARA BIRAKMA YÖNTEMLERİ

NİKOTİN REPLASMAN TEDAVİSİ

Nikotin sakızı, pastiller, burun spreyleri veya inhalerler gibi kısa etkili nikotin replasman tedavileri, yoğun isteklerin üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Bu kısa etkili terapilerin, uzun etkili nikotin bantları veya nikotin olmayan ilaçlardan biriyle kombinasyon halinde kullanılması genellikle güvenlidir. Nikotin replasman tedavisi hakkında mutlaka doktorunuza danışın. Elektronik sigaralar, geleneksel sigaralara alternatif olarak son zamanlarda oldukça ilgi görüyor. Ancak elektronik sigaraların sigarayı bırakmadaki etkinliğini ve bu cihazların uzun vadeli güvenliğini belirlemek için daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç var.

TETİKLEYİCİLERDEN KAÇININ

Partilerde, barlarda, stresli hissettiğinizde veya kahve yudumlarken olduğu gibi, en sık tütün içtiğiniz durumlarda, sigara içme dürtüsü daha güçlü olabilir. Tetikleyici durumlarınızı tanımlayın ve bunları tamamen önlemek veya sigara kullanmadan atlatmak için bir plan yapın.

Haberin Devamı

Örneğin, telefonda konuşurken genellikle sigara içiyorsanı, sigara içmek yerine kendinizi karalamalarla meşgul etmek için yakınınızda bir kalem ve kağıt bulundurun.

GECİKTİRME YÖNTEMİ

Sigara isteğinize yenik düşeceğinizi düşünüyorsanız, önce 10 dakika daha beklemeniz gerektiğini kendinize söyleyin. O süre boyunca dikkatinizi dağıtacak bir şeyler yapın. Halka açık, sigara içilmeyen bir bölgeye gitmeyi deneyin. Bu basit numaralar, sigara özleminizi engellemek için yeterli olabilir.

AĞIZ ALIŞKANLIĞI İÇİN SAĞLIKLI SEÇENEKLER TERCİH EDİN!

Sigara özlemiyle savaşmak yani ağız alışkanlığı için sağlıklı seçenekleri düşünebilirsiniz. Şekersiz sakız, çiğ havuç, kereviz, fındık veya çiğ kuruyemişleri tercih edebilirsiniz.

YALNIZCA ‘BİR TANE’ DEMEYİN!

Sigara özlemini gidermek için sadece bir sigara içmek cazip gelebilir. Ancak orada durabileceğinize inanarak kendinizi kandırmayın. Çoğu zaman, yalnızca birinin olması diğerine yol açar ve sonunda tekrar sigara kullanmaya başlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

FİZİKSEL AKTİVİTEYE ÖNCELİK VERİN!

Fiziksel aktivite, sizi sigara isteğinden uzaklaştırmaya ve yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir. Merdivenleri birkaç kez inip çıkmak gibi kısa süreli fiziksel aktivite bile sigara özlemini giderebilir. Yürüyüş veya koşu için sık sık dışarı çıkın.

Evde veya ofisteyseniz diz bükme, şınav, yerinde koşma veya merdivenden inip çıkmayı deneyebilirsiniz. Fiziksel aktivite yapmak istemiyorsanız örgü, ahşap işleri veya günlük tutmayı deneyin. Veya evrakları düzenlemek veya dosyalamak gibi dikkat dağıtacak işler yapın.

GEVŞEME TEKNİKLERİNİ UYGULAYIN

Sigara, stresle başa çıkma yönteminiz olabilir. Sigara arzusuna direnmenin kendisi de stresli olabilir. Derin nefes alma egzersizleri, kas gevşetme, yoga, masaj veya sakinleştirici müzik dinleme gibi gevşeme teknikleri uygulayarak stresten kurtulun.

DESTEK İSTEYİN

Haberin Devamı

Sigara özlemine direnme çabanızda yardım için bir aile üyesi, arkadaş veya destek grubu üyesiyle temasa geçin. Telefonda sohbet edin, birlikte yürüyüşe çıkın, günü güzelleştirecek paylaşımlarda bulunun ve sigara isteğini bastırmak için bir araya gelin. Ücretsiz telefon bırakma hattını arayıp danışmanlık hizmeti alın.

SİGARAYI BIRAKMA HİKAYELERİNİ OKUYUN

Çevrimiçi bir sigara bırakma programına katılın. Ya da sigarayı bırakan birinin blogunu okuyun ve tütün isteğiyle mücadele eden biri için cesaret verici düşünceler gönderin. Başkalarının tütün isteklerini nasıl ele aldıklarını öğrenin.

SİGARASIZ YAŞAMIN FAYDALARI KENDİNİZE HATIRLATIN!

Sigarayı neden bırakmak ve direnmek istediğinizi, nedenleri ile yazın Yüksek sesle tekrarlayın. Bunlar şu şekilde olabilir;

- Daha iyi hissetmek

- Daha sağlıklı olmak

- Sevdiklerinizi sigara dumanından koruyun

- Para biriktirmek

Sigara dürtüsünü yenmek için bir şeyler denemek, hiçbir şey yapmamaktan daha iyidir. Ve sigara özlemine her direndiğinizde, tamamen sigarasız bir yaşama bir adım daha yaklaşırsınız.