Gazete Vatan Logo

Serotonin İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Serotonin Barındıran Gıdalar Listesi...

Serotonin, mutluluk hormonu olarak da bilinen ve vücutta doğal olarak üretilen bir kimyasaldır. Serotoninin %90'a bağırsaklarda %10'u ise beyinde bulunur.

Serotonin İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Serotonin Barındıran Gıdalar Listesi...

Serotonin içeren besinlerden meyveler arasında ananas, mango, greyfurt ve muz yer alır. Sebzeler brokoli, brüksel lahanası, kuşkonmaz, mısır ve ıspanaktır. Serotonin içeren baklagiller ise bezelye, mercimek, lima fasulyesi ve maş fasulyesidir. Ayrıca kakao da bitter çikolata da yüksek oranda serotonin içeren besinler arasında sayılır. 

En Çok Serotonin Barındıran Gıdalar Listesi...

Soya ürünleri: Soya ürünleri çok iyi triptofan kaynakları arasındadır. Soya fasulyesi, soya sütü ve soya sütünden elde edilen peynirler bunlara dahil olur. Vegan beslenen ve proteinsiz kalanlar soya ürünlerini rahatlıkla tüketebilir.

Ananas: Esas kimyasalı bromelain olan ananas birçok tedavide kullanılır ve aynı zamanda iyi bir serotonin kaynağıdır.

Somon balığı: Omega-3 ve protein bakımından zengin olan somon balığı bu sayede zengin bir serotonin içerir.

Peynir: Süt ve süt ürünleri başlıca serotonin kaynakları arasındadır. Peynir ayrıca serotonin salgılanmasına da yardımcı olmaktadır.

Muz: Zengin bir potasyum kayağı olan muz tam bir serotonin kaynağı olarak bilinmektedir. 

Haberin Devamı

Kabuklu kuruyemiş: Ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişleri bir avuç olarak düzenli şekilde tüketmek gerekir. Kabuklu kuruyemişler triptofan içerir ve mutlu olmayı sağlar.

Serotonin İçeren Besinler Hangi Sıklıkla Tüketilmelidir?

Öncelikle serotonin ve triptofan arasındaki ilişkinin detaylı bir şekilde bilinmesi gerekir. Serotonin içeren besinlerden daha çok triptofan içeren besinleri bilmek gerekir. Çünkü triptofan, serotoninin üretilmesini sağlamaktadır. Protein içeren besinler triptofan bakımından da zengin gıdalardır.

Bununla beraber triptofan içeren gıdaların karbonhidratlar ile desteklenmesi de serotonin seviyesine olumlu etki eder. Serotonin içeren besinlerin hangi sıklıkla tüketilmesi gerektiğine dair herhangi bir yanıt yoktur.

Çünkü çok çeşitli gıdalardır ve bu gıdaların günlük olarak alınması gereken miktar farklıdır. Serotonin içeren besinlerin mümkün olduğu kadar beslenme düzenine dahil edilmesi ve düzenli şekilde alınması daha doğru olur.

Haberin Devamı

Serotonin Nedir?

Serotonin, beyindeki sinir hücreleriyle vücudun diğer bölgelerinde sinirlere mesaj taşır. Vücutta doğal olarak üretilen kimyasallardan biri olan serotonin vücuda nasıl çalışacağını söyler. Vücuttaki serotoninin çoğu bağırsakta bulunur ve %90'a yakın kısmı da gastrointestinal sistemi kaplayan hücrelerde bulunur.

%10'u ise beyinde yer alır. Beyindeki serotonin kişilerin ruh hallerini düzenler bu nedenle de mutluluk hormono ismini alır. Serotonin normal seviyelerde olduğu zaman daha dengeli, daha mutlu ve daha sakin hissedilir.