Gazete Vatan Logo

Propolis Nasıl Kullanılır? Propolis Kullanırken Yapılması Gerekenler...

Propolis işlenmemiş şekilde tüketilmesi tavsiye edilmeyen bir üründür. İşlenmiş şekilde damla haliyle ya da suda çözünür formda tüketilmesi önerilmektedir. 

Propolis Nasıl Kullanılır? Propolis Kullanırken Yapılması Gerekenler...

Propolis Nasıl Kullanılır?

Öncelikle sıklıkla kullanılan propolis çeşidinin damla şeklinde olduğunu bilmek gerekir. Damla şeklinde propolis kullanan yetişkinlerin günde 20 damla kullanmaları önerilir. Çocukların ise 10 damla kullanmaları yeterli olur. Propolis suda çözünür şekilde kullanılacaksa içeceklere karıştırılması gerekir.

Su dışında meyve suyu ya da süt ile karıştırarak propolis tüketmek mümkündür. Katı halde bulunan propolisin ise gıdalar ile karıştırılması ve bu şekilde tüketilmesi gerekir. İşlenmemiş propolisin içinde yüksek miktarda bal mumu vardır ve bu da sindirimi oldukça zor bir üründür. Bu nedenle propolisin işlenmemiş hali ile kullanılmaması gerekir.

Propolis Kullanırken Yapılması Gerekenler...

Propolisi bala alerjisi olan kişilerin tüketmemesi gerekir. Gebe ve emziren annelerin ise kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları önerilir. Propolis kullanırken suda çözünür, kapsül, sprey, krem, tablet ya da damla şeklinde kullanılması mümkündür.

Kapsül ve tablet formunda olan propolisler uyku problemlerine iyi gelir ve bağışıklık sistemini düzenler. Damla propolis boğaz enfeksiyonlarına ve ağız yaralarına karşı etkilidir. Toz formundaki propolisin bal ile beraber tüketilmesi çok daha etkilidir. Yoğurda ya da içeceklere eklenerek de tüketilebilir. 

Haberin Devamı

Propolis Nedir?

Propolis, tamamen doğal olan polen, bal ve arı sütü gibi arı ürünleri olarak tanımlanır. Arıcılar buna arı zamkı ya da preboli ismini verirler. Arıların bazı ağaç çeşitlerinden özellikle iğne yapraklı ağaçlardan ya da bazı çiçeklerin tomurcuklarından topladıkları maddelerin özütleridir.

Reçinemsi maddeleri arılar kendi başlarındaki salgı bezlerinde salgıladıkları enzimler ile işlerler ve bu özüt propolis olarak karşımıza çıkar. Ayrıca su geçirmeme, mikroorganizmalardan koruma, ısı yalıtımı yapma ve soğuktan koruma gibi etkileri de vardır.

Karakteristik bir kokusu vardır ve yapışkan bir yapıya sahiptir. Propolisin içeriği, kokusu, rengi gibi özellikleri mevsime, toplanma zamanına, iklime ve coğrafik bölgeye göre farklı olabilir.

Haberin Devamı

Propolis Faydaları Nelerdir?

Bağışıklık sistemini destekler. C vitamini bileşenlerine sahip olan propolis serbest radikal atıcısı yani antioksidan olarak bilinir. Bu etkisi ile insanların vücutlarının dışarıdan maruz kaldıkları serbest radikallerden zarar görmesini engeller. Hastalıkların oluşmasını geciktirme etkisi de vardır.

Ağız ve diş sağlığında etkilidir. Antibakteriyel özelliği sayesinde ağız içinde bakteri üremesini engeller. Bu sayede diş etlerinde ödeme iyi gelir ve diş çürüklerini de engeller. Ağız ve diş sağlığı için gargara ya da diş macununa eklenerek kullanılabilir.

Yanık tedavisinde oldukça etkilidir. İçerisindeki flavonoid sayesinde yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Solunum sağlığında etkilidir. Mevsim geçişleri sırasında karşılaşılan üst solunum yolu enfeksiyonları için boğaz bölgesine uygulama yapılabilir. Antibakteriyel etkisi sayesinde bronşit hastalıklarında da etkilidir.

Kansere karşı etkilidir. Kanserli hücrelerin vücutta çoğalmasını engeller ve sağlıklı hücrelerin kanser hücrelerine dönüşmesine de engel olur.

Haberin Devamı