Gazete Vatan Logo

Ömür uzatan mutfak!

Yaptığı sağlıklı diyet önerileriyle bilinen Prof. Dr. Canan Karatay, bu kez mutfağa el attı...

‘Karatay Mutfağı’ adlı kitabını piyasaya süren Karatay, ezber bozacak pratik tüyolar sunuyor

TÜRKİYE’yi zayıflatan profesör olarak tanınan ve ilk iki kitabı satış rekorları kıran Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, bu kez de kalıcı kilo verdiren yemek tariflerinin yer aldığı ‘Karatay Mutfağı’ kitabına imza attı. Sağlığını önemseyen ama damak tadından da taviz vermek istemeyenlere yönelik tariflerin yer aldığı kitabın tanıtım toplantısında Karatay zayıflamak isteyenlere önerilerde de bulundu. Demode önerilerle, ithal diyetlerle, bilimsellikten uzak tabularla halkın sağlığıyla oynandığını söyleyen Karatay, “Türk halkının hem şişmanlıktan hem de kronik hastalıklardan kurtulması ve korunması için son bilimsel araştırmalar ışığında Karatay Diyeti’ni oluşturdum. Bu süreç içinde herkes Karatay Diyeti prensipleriyle hazırlanmış yemek tarifleri istiyorlardı. Bu kitapta tüm özellikleri bünyesinde topluyor” dedi. Karatay Mutfağı’nda paketli gıdaların hiçbirinin kullanılmadığını, besinlerin değerlerini öldürmeyen yapılarını bozmayan yemek tariflerinin yer aldığını belirten Karatay, “Tüm yemek tariflerinin damak tadına ve ulaşılabilir olmasına dikkat edildi. Malzemelerin hepsi bakkaldan, pazardan rahatça bulunabilir” diye konuştu.

‘Yağlı peynir tüketin’

Türkiye’nin bir Akdeniz ülkesi olduğunu ve en sağlıklı mutfaklardan biri olduğunu dile getiren Karatay, “Ama bizim mutfağımız hep yanlış gösterildi. Doğa bize her şeyi sundu. Mesela kırmızı et zararlı, kolesterol var diyorlar. İnsanın kolesterole de ihtiyacı var, doymamış yağlara da. Kırmızı eti kızartıp şnitzel gibi yersek tabii ki tehlikeli hale geliyor. Yumurta zararlı değil ama onu da etrafı yeşil hale gelecek kadar haşlarsak o da tehlikeli oluyor. Yağdan hep uzak durun, dediler. Ama soğuk sızma zeytinyağı ve tereyağı yararlıdır. En tehlikeli besinler rafine un ve rafine şekerdir” dedi. Beslenmede yapılan yanlışlardan birinin de az yağ kullanımı olduğunu söyleyen Karatay, salatalarda istenildiği kadar soğuk sızma zeytinyağı kullanılmasını tavsiye ederken, “Yağsız yendiğinde o salatadaki domatesin yararlı besinleri vücuda girmez. Yağsız ya da diyet peynir tüketmeyin. Yağlı peynirde birçok vitamin var ama yağsız yendiğinde bunların hiçbiri vucuda girmiyor. Meyve suyundan uzak durun. Meyveleri de mevsiminde tüketin ve özellikle kahvaltıda yiyin. Çocuklara çikolata şeker vermek yerine fındık-ceviz verin” şeklinde uyarılarda bulundu.

Altın gibi tavsiyeler:

- Her gün 2-3 litre su içmeye dikkat edin.

- Akşam 20.00’den sonra hiçbir şey yememeye dikkat edin.

- Yediğiniz her şey doğal ve mevsimsel olmalı. Katkı maddesi içeren ve işlenmiş hiçbir yiyecek yenmemeli.

- Az az sık sık yemelisin yerine tam tersi günde 2 veya 3 öğün doyuncaya kadar sağlıklı protein, sağlıklı yağ ve sağlıklı karbonhidrat yiyin. Az ve sık yiyerek sürekli insülin hormonu salgılanmasına neden olur ve farkında olmadan yağları eriten leptin hormonunun salgılanmasına engel olur.

- Öğünler arasında 4-5 saat zaman olmalı.

- Günde en az 20-40 dakika yürüyün

- Miktar, ölçek ve kalori hesabı yapmayın. Herkes kendi avuç içi kadar ve avucu kalınlığında normal yağlı bir peyniri korkmadan yiyebilir.

- Ekmek kesinlikle yasak. Ekmekten alınan boş ve toksit kaloriler sık acıkma nedenidir ve insülin direncini tetikler.

- Yemekleri çok yüksek ısıda pişirmeyin, unlu terbiye yaparak hazırlamayın.

- Yemeklerde blender veya mikser kullanmayın.

- Sıcak yemeklerde ve kızartmalarda mısırözü, ayçiçeği, soya veya kanola yağı kesinlikle kullanılmamalıdır.

Kahvaltıyı es geçmeyin!

Kitapta günlük beslenme önerileri de yer alıyor:

- Kahvaltı 24 saatlik gün içinde en önemli öğündür. Kuvvetli, bol proteinli ve sağlıklı yağ içeren bir kahvaltının metabolizmayı 12 saat süre ile yüzde 30 hızlandırdığı biliniyor. Bu nedenle iki adet az pişirilmiş yumurta, bir avuç içi kadar peynir en önemli besin kaynağıdır. Başka bir alternatif ise bir adet muz, bir ince belli çay bardağı dolusu ceviz ve 10-15 adet zeytin. Sağlıklı karbonhidrat olarak fındık, fıstık, ceviz ya da badem tüketilebilir. Domates, biber, salatalık, turp yenmesi gereken diğer besinlerdir. Sabah kahvaltısından sonra açlık hissetmeden 4-5 saat geçiremiyorsanız biliniz ki kahvaltıda yedikleriniz sağlığınıza zarar vermekte. Özellikle ince bir dilik ekmek, kahvaltılık gevrek, simit, poğaça, bal, meyve suları bu zararlı yiyecekler arasında.


- Kilo vermek ve verdiğiniz kiloda kalmak istiyorsanız her gün 4-5 kalem pirzola, dana biftek ya da etli sulu yemekleri tüketin.

- Balık yiyin.

- Sağlıklı karbonhidratları mutlaka alın. Fasulye, mercimek, barbunya, börülce gibi besinler tüketin.

Haberin Devamı