Gazete Vatan Logo

Ökse Otu Nedir? Ökse Otu Faydaları Nelerdir?

Uğur bitkisi olarak da bilinen ökse otu, her yılbaşı döneminde yeniden gündeme gelir ve binlerce yıldır birçok tıbbi özelliği nedeniyle de kullanılmaktadır. Ökse otu toprakta yetişmeyen bir bitkidir. Bir kökü yoktur ve bunun yerine özsuyu emdiği diğer ağaçların kabuğuna yapışır. Ökse otunun kanıtlanmış pek çok faydası bulunmaktadır.

Ökse Otu Nedir? Ökse Otu Faydaları Nelerdir?

Eski zamanlardan bu yana ökse otu sadece doğurganlığı sağlamakla kalmadı, aynı zamanda tüm zehirlere karşı bir çare oldu. Pek çok araştırmacı ökse otu preparatlarının bağışıklık sistemini güçlendirmede ve böylece bazı ciddi hastalıkların deri altı enjeksiyonlarla tedavisini desteklemede faydalı olduğunu söylemektedir. 

Ökse Otu Nedir? 

Toplum tarafından her şeye şifa veren bitki lakabıyla anılan ökse otu, eski zamanlardan beri bazı rahatsızlıkları gidermek için kullanılıyordu. Meşe, elma, kavak, ıhlamur ve söğüt gibi kırk kadar ağaç türünde bulunan bu yarı asalak bitki, Avrupa kıtasının her yerinde yetişir. Ökse otu kışın yapraksız ağaçların etrafında yetişir. Bu bitki, çiftler halinde düzenlenmiş oval yaprakları ve insanlar için zehirli olan küçük beyaz veya sarı meyveleri ile karakterizedir.

Ökse Otu Faydaları Nelerdir?

Eski tarihlerden bu yana ökse otu, solunum yolu enfeksiyonlarını, yüksek tansiyona bağlı rahatsızlıkları gidermek ve spazm önleyici olarak kullanılmıştır. Günümüzde ökse otu, birçok Avrupa ülkesinde bitkisel ilaçlarda kalp ritmini düzenlemek için ve geleneksel Çin tıbbında artrit ağrısını yatıştırmak için hala kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Aynı zamanda kaygı ve baş ağrılarını hafifletmek için anksiyolitik özellikleri de bulunmaktadır. Ökse otu yaprakları eski zamanlardan beri epilepsi, kasılmalar, göğüs rahatsızlıkları, astım ve spazmodik öksürükleri tedavi etmek için kullanılmıştır.

1920'lerden bu yana ökse otu, İsviçre ve de Almanya'daki pek çok klinikte kanser tedavisi için kullanılan bir terapinin de merkezinde yer alıyor. Ökse otu müstahzarları kanser hastalarına kas içi veya deri altı enjeksiyonla verilir. Bu tedavi daha geleneksel bir tedavi sürecini tamamlar. Etkisi tüm ülkelerde tanınmamakla birlikte, birçok çalışma bu enjeksiyonların hastaların yaşam kalitesini iyileştirdiğini doğrulamaktadır.

Ökse Otu Tüketimi 

Ökseotu tedavi amaçlı tüketilmek isteniyorsa mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır. Çok fazla ökse otu yutmak da zehirli olabilir ve kalp ve bağırsak sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle profesyoneller tarafından tavsiye edilen miktarları aşmamak gerekir. Ökse otunun hamilelik veya emzirme durumunda kontrendike olduğuna da dikkat edilmelidir.

Haberin Devamı

Sağlığa faydalı olması için ökse otunun sadece yaprakları ve sapları kullanılmaktadır. Meyveleri, gerçekten zehirlidir. Ökse otu çeşitli şekillerde tüketilir: kurutulmuş yapraklardan infüzyon veya maserasyon da; günde birkaç kez alınacak damlalarla ana tentür şeklinde tüketimi yapılır.

Kapsüllerde; çok spesifik terapötik tedaviler bağlamında spesifik enjekte edilebilir müstahzarlar şeklinde tüketilir. Genel olarak tıbbi özelliklere sahip olan Avrupa ökseotu, zehirli olan Amerikan ökseotu ile karıştırılmamalıdır. Doğu Avrupa ülkelerinden gelen ökse otunun daha düşük kaliteli ve dolayısıyla daha az verimli olduğu bilinmektedir.