Gazete Vatan Logo

Oğul Otu Nedir? Oğul Otu Faydaları Nelerdir?

Oğul otu genellikle Akdeniz ve Asya'da yetişen bir bitkidir. Daha çok sakinleştirme özelliği ile bilinen oğul otu 30 cm ile 90 cm arası olur.

Oğul Otu Nedir? Oğul Otu Faydaları Nelerdir?

Oğul Otu Nedir?

Doğal yetişme alanı Akdeniz ve Asya olan oğul otunun boyu yaklaşık 30 ile 90 cm arasında olmaktadır. Otsu, dik ve çok yıllık bitki olan oğul otunun sapları seyrektir ve küçük tüyler ile kaplıdır. Bunama, dikkat eksikliği ve Alzheimer hastalığına iyi geldiği bilinen oğul otu sindirim sorunlarına da iyi gelmektedir.

Oğul Otu Faydaları Nelerdir?

Günümüzde oğul otu genelde bitkisel tip uygulayıcıları tarafından bunama, dikkat eksikliği ve Alzheimer hastalığına karşı tercih edilir. Hiperaktivite bozukluğu yaşayan kişilere de oğul otunun faydalı olduğu söylenir. Oğul otu aynı zamanda kişilerin sindirim sorunlarına ve hipertiroid sorunlarına da iyi gelen bir bitkidir. Kullanımı güvenli bir ot olduğu için hemen hemen herkesin oğul otu kullanması faydalıdır.

Stresi azaltma noktasında da önemli etkilere sahip olan oğul otu kulak çınlaması, baş ağrısı, migren, uykusuzluk, sinir krizi ve baş dönmesine de iyi gelir. Ayrıca tansiyonu ve kan şekerini düşürerek kişilerin kendilerini daha rahat hissetmelerine yardımcı olur. Tüm konularda faydası olsa da düzenli şekilde kullanmak bu faydalardan yararlanmak için önemlidir.

Haberin Devamı

Hıçkırığı kesmesi ile bilinen oğul otu nefes darlığı, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısına da iyi gelir. Mide ve bağırsak gazlarına iyi gelen oğul atı ağrıların azalmasına da yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırma etkisine sahip olan oğul otu regl kanamalarının da düzene girmesini sağlayarak ağrıları azaltır.

Oğul Otu Nasıl Kullanılır?

Faydaları oldukça fazla olan oğul otunun nasıl kullanıldığı da merak edilmektedir. Öncelikle oğul otunun yapraklarını kurutmak ve daha sonra da kaynamış olan suyun içine koymak gerekir. Oğul otu çayını farklı bitkilerin yaprakları ile karıştırarak da tüketmek mümkündür. Taze olan oğul otunun ezilmesi sonucu elde edilen suyunun da kullanılması mümkündür. Eğer kaynatıldıktan sonra oğul otunun suyu vücuda sürülürse ter kokusunun da gitmesini sağlar.

Oğul Otu Çayı ve Kullanım Şekli

Oğul otu en çok çay formunda tüketilen bir bitkidir. Genellikle 1 bardak suya yaklaşık 5 veya 6 tane taze oğul otu yaprağının koyulması ile yapılır. Taze yapraklar yerine 1 çay kaşığı kurutulmuş yaprak koyularak da oğul otu çayının yapılması mümkündür.

Haberin Devamı

Oğul otu çayının tam olarak demlenmesi için en az 5-7 dakika beklenmesi gerekir. Sonrasında süzme işlemini gerçekleştirerek oğul otu çayını tüketmek mümkündür. Zevke ve isteğe göre çaya şeker ya da bal ekleyerek tüketmek de mümkündür. Hazırlanan çayın bebeklere verilmesi uygun olmadığından bundan kaçınmak gerekir.

Çocukların tüketmesinde de doktora danışmakta fayda vardır. Yetişkin bireylerin oğul otu çayını günde 1-2 bardak içmelerinde herhangi bir sorun yoktur. Oğul otu dudak kremlerinde de tercih edilen bir bitki türüdür ve bu ürünlerin de kullanımı uzmanlar tarafından önerilir.