Gazete Vatan Logo

Kızılbacak Otu Nedir? Kızılbacak Otu Faydaları Nelerdir?

Doğada yer alan birçok bitki, insanlar için çeşitli faydalar içermektedir. Bu bitkiler uzun yıllardan beri insanlar tarafından çeşitli alanlarda kullanılır. Daha tıbbın ilerlemediği be gelişmediği dönemlerde de oldukça yaygın olarak bitki ve otlardan çeşitli ilaçlar ve merhemler yapılırdı. Günümüzde tıp oldukça gelişmiş ve ilerlemiş olsa da bitki ve otlardan hala yararlanılmaya devam edilir. Kızılbacak otu da bu yaygın otlardan biridir. 

Kızılbacak Otu Nedir? Kızılbacak Otu Faydaları Nelerdir?

Kızılbacak Otu Nedir? 

Kızılbacak otu, birçok kişinin hiç duymadığı bitki türlerinden biriyken, bazı kesimlerde de oldukça yaygın olan ve insanların severek tükettiği bir bitkidir. Özellikle ot ve bitki tüketiminin yaygın olduğu Ege bölgesinde oldukça fazla tüketilen kızılbacak otu adeta bir şifa deposudur. Faydaları saymakla bitmeyen bu ot, yaygın olarak bahar aylarında ortaya çıkar.

İsminin kızılbacak olmasının sebebi ise baş kısmında kızıl renk olmasından kaynaklanır. Faydalı olmasından çok bir o kadar lezzetli olmasından dolayı oldukça fazla tüketilir. Yemeği yapılarak en çok tüketilen bu ota ulaşmak da çok zor değildir. Kendine özgü bir ekşiliği olan bu ota özellikle yaygın olarak tüketilen Ege bölgesinde ekşi ot ismi de verilmektedir.

Ekşi ot ya da kızılbacak otunu tek başına tüketmek çok lezzetli gelmeyebilir. İçerisine konan ilave malzemelerle oldukça lezzetli hale gelecektir. Aynı zamanda hafif tuz eklenmesi ile gerçekten şahane bir lezzet veren bu ot, sağladığı faydalar sayesinde de fazlaca tüketilir. Kızılbacak otunun mevsiminde düzenli şekilde tüketilmesi ile oldukça fazla yararından faydalanılır. Özellikle gelişim çağındaki çocukların mutlaka tüketmesi gerekir.

Haberin Devamı

Kızılbacak Otu Faydaları Nelerdir?

Doğanın bize sunduğu şifalardan biri olan kızılbacak otunun neredeyse iyi gelmediği herhangi bir şey yoktur. Faydaları saymakla bitmeyen bu kızılbacak otunun en bilinen faydaları şu şekildedir:

Tam bir demir deposu olan bu ot, özellikle demir eksikliği sorunu yaşayan insanlar tarafından tüketilirse ciddi fayda sağlar. 

A ve K vitaminleri içerir. Vitamin eksikliği olanların tüketmesi ile bu vitaminleri almış olurlar. Ancak her şeyin fazlası zarar olduğu için aşırı tüketimi sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklar ya da alerjik reaksiyonlar yapabilir.

Yüksek oranda folik asit bulundurur. Bu da düzenli tüketim yapıldığında folik asit değerlerinde artış sağlar. Folik asidin yüksek olması ise başta kuvvetli hafıza olmak üzere birçok yarar sağlar. 

Yemeği yapılarak tüketildiği gibi salata şeklinde de tüketilebilir. Ya da sotelenmiş bir halde yoğurtla harmanlanarak da servis edilebilir. Kızılbacak otunun faydalarına ek olarak, mevsiminde ve düzenli şekilde tüketilmesi, aşırıya kaçılmaması gerekilir. Hamilelikte ya da çeşitli ilaçların kullanımında ise bu bitkiyi tüketmeden önce mutlaka doktora danışmanız tavsiye edilir.

Haberin Devamı

Hassas durumlar olması sebebiyle çeşitli reaksiyonlar gösterebilir. Kızılbacak otunu mevsimi geldiğinde birçok yerden temin edebileceğiniz gibi kendi bahçenizde de rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Böylece hem sağlıklı hem de lezzetli yemekler yaparak tüketebilirsiniz.