Gazete Vatan Logo

Kedi Otu Nedir? Kedi Otu Faydaları Nelerdir?

Kedi otu, sakinleştirici olarak kullanılan bir bitkidir. Uykusuzluğa ve strese de iyi gelir.

Kedi Otu Nedir? Kedi Otu Faydaları Nelerdir?

Kedi Otu Nedir?

Kedi otu, Asya ve Avrupa'ya özgü bir bitkidir. Özellikle uykusuzluk ve stres için kullanılan kedi otunun çay, yağ ve kapsül olarak kullanılması mümkündür. Esansiyel yağlar ve etkili bileşenleri bulunan kedi otunun farklı şekillerde tüketilmesi mümkündür. Kedi otunu kullanan kişilerde ağrılar azalır, hazımsızlık etkileri ortadan kalkar ve kan basıncı düşer. 

Kedi Otu Faydaları Nelerdir?

Stresi azaltma etkisi bulunan kedi otu uykusuzluğa iyi gelir, anksiyeteyi hafifletir ve antioksidan etkisi yaratır. Kedi otu çayının ve kedi otu kökünün faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Hazımsızlıkların etkilerini azaltmaya yardımcı olur.

Romatizma ve eklem ağrılarının azalmasını sağlar.

Sinüzit tedavisi destekler.

Kan basıncının düşmesi için vücudu destekler.

Adet öncesindeki semptomların azalmasını sağlar.

Menopoz dönemi etkilerinin sıklığını ve şiddetini azaltmada etkilidir.

Anksiyete ve stres gibi kaygı problemlerinin azalmasına yardım eder.

Kedi otu kökünün sakinleştirici etkisi olmasından dolayı uykusuzluğa da iyi geldiği bilinmektedir.

Haberin Devamı

Kedi Otu Nasıl Kullanılır?

Yağ olarak: Kedi otunun çiçeklerinden elde edilen kedi otu yağı stres, anksiyete ve ağrı gibi sorunlar ile mücadele etmek için kullanılır. Kedi otu yağının saç ve cilt bakımı için de kullanılması mümkündür.

Tentür ederek: Otunun yapraklarını ve çiçeklerini alkol ile özütleyerek elde edilir. Stres ve ağrı gibi sağlık sorunlarına karşı da kullanılır.

Çay olarak: Çiçekleri ve yapraklarını kaynamış suyun içine ekleyerek çay şeklinde tüketmek mümkündür. Birkaç dakika demledikten sonra tüketmek mümkündür.

Kapsül olarak: Otun çiçeklerinden ve yapraklarından elde edilen özütlerin kapsüller ile ambalajlanması sonucu elde edilir.

Kedi Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Kedi otu çayının sağlığa birçok etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle çayın nasıl yapıldığının bilinmesi de önemlidir. Kedi otu çayını otun çiçekleri ve yapraklarını kaynatarak yapabilirsiniz. Kedi otu çayının yapımında bal ya da limon, bir bardak su, 1-2 çay kaşığı kedi otu çiçeği ya da yaprağı kullanılır.

Haberin Devamı

Öncelikle bir bardak suyu kaynatın ve kaynayan suyun içine 1-2 çay kaşığı kedi otu çiçeği ya da yaprağını ekleyin. Kedi otu çiçekleri ve yapraklarını suyun içerisinde 5-10 dakika beklettikten sonra suyu süzün. İsteğe bağlı olarak çayın içerisinde bal ya da limon ekleyebilirsiniz. Kedi otu çayının sıcak ya da soğuk olarak tüketilmesi de mümkündür. 

Kedi Otunun Yan Etkileri ya da Zararları Nelerdir?

Tıbbi amaçlar ile kullanılsa da bazı kişilerde yan etkilerinin ortaya çıkması mümkündür. Kedi otunun yan etkileri arasında yorgunluk hissi, mide rahatsızlığı, baş ağrısı, baş dönmesi ve kaşıntı hissi vardır. Bu etkiler hafif yan etkilerdir ve ortaya çıkmaları halinde mutlaka bir uzmana görünmek gerekir.

Kedi otunun ciddi yan etkileri arasında da unutkanlık, dil ya da dudakta şişme, bilinç bulanıklığı, kurdeşen ve gözlerde sararma vardır. Ciltte sararma ya da idrar renginde koyuluk olması da kedi otunun ciddi yan etkileri arasında sayılabilir. Eğer kedi otunu herhangi bir şekilde kullandıktan sonra bu etkilerden biri ile karşılaşırsanız uzman bir doktora gözükmelisiniz.

Haberin Devamı