Gazete Vatan Logo

Kansere karşı yeni mucize; Havuç!

Akademik çalışmalarıyla bilinen Amerikan sağlık dergisi ‘Journal of Clinical Nutrition’da yayınlanan bir makalede, düzenli olarak havuç tüketmenin meme kanseri riskini yüzde 60 oranında azalttığı vurgulandı.

Makaleyi kaleme alan akademisyenler, havuç içerisinde bulunan ‘karoten’ adlı bir vitaminin söz konusu kanserin gelişimini büyük ölçüde durdurduğunu ifade ettiler. Meme kanseri olan kadınların kan tahlillerini inceleyen uzmanlar, kanlarında yüksek seviyede ‘karoten’ bulunan kişilerde hastalığın ilerleme riskinin azaldığını belirlediler. Havuç ve bazı sebze ve meyvelerin turuncu renginden sorumlu olan ‘karoten’, karaciğerde depolanıp gerekli olduğu zaman A vitaminine dönüşebildiğinden bir ‘provitamin’ olarak adlandırılıyor. Ispanak ve kırmızı biber gibi besinler de karoten zengini sebzeler arasında yer alıyor.

Büyümesine de engel oluyor

Newcastle ve Güney Danimarka Üniversitesi bilim adamları, havuçta bulunan ‘falcarinol’ isimli doğal zehirin farelerde kanser gelişimi riskini azalttığını bildirdiler. Araştırmacılar, kanser başlangıç tümörü bulunan 24 laboratuvar faresini üç gruba bölüp hepsine 18 hafta boyunca bir dizi diyet uyguladılar. Yemeklerine falcarinol katılan ve havuçla beslenen iki ayrı gruptaki farelerin kanserli tümörlerinin, üçüncü gruba göre üçte bir oranında daha az gelişim gösterdikleri saptandı.

Haberin Devamı