Gazete Vatan Logo

İyot İçeren Besinler Nelerdir? En Çok İyot Barındıran Gıdalar Listesi...

Daha enerjik olmak ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak için iyot önemli bir vitamindir. İyotu besinlerden doğal yollar ile ya da vitamin takviyesi olarak almak mümkündür. 

İyot İçeren Besinler Nelerdir? En Çok İyot Barındıran Gıdalar Listesi...

İyot içeren besinlerin tüketilmesi vücut sağlığı ve bağışıklık için önemlidir. Deniz ürünlerinde, soya ve soya ürünlerinde, yumurta ve çikolatada iyot bulunur. Kırmızı renkli gıda boyalarında ve bu boyaların bulunduğu vitamin takviyelerinde de iyot bulunur. Ayrıca pazı, ıspanak, havuç, şalgam ve sarımsak da yüksek oranda iyot içeren besinler arasında yer alır. 

En Çok İyot Barındıran Gıdalar Listesi...

Deniz ürünleri: En fazla iyot içeren gıdalar arasında deniz ürünleri bulunur. Deniz ürünleri içinde midye, mezgit, karides, ton balığı, morina balığı ve istiridye vardır. Okyanus balıklarında iyot daha fazla bulunur.

Hayvansal kaynaklar: Yumurta, karaciğer ve kırmızı et

Süt ve süt ürünleri: Peynir, süt, yoğurt

Baklagiller

Yulaf, beyaz emek, makarna, pirinç

Deniz yosunu: Çok iyi bir vitamin kaynağı olan deniz yosunu iyot açısından da oldukça zengin bir gıdadır.

Meyve ve sebzeler: Meyve ve sebzelerin çoğunda yüksek oranda iyot vardır. Çilek, muz, ıspanak, patates, kabak, şalgam ve soya fasulyesi önemli iyot kaynaklarındandır.

Haberin Devamı

Günlük İyot İhtiyacı Ne Kadar?

Bir yetişkin ya da çocuğun günlük olarak ne kadar iyota ihtiyacı olduğu birçok kişi tarafından merak edilir. Dünya sağlık örgütüne göre günlük olarak alınması gereken iyot miktarı açıklanmıştır. Günlük iyot ihtiyacı şu şekildedir:

Emziren anneler: 290 mcg

Hamileler: 220 mcg

14 yaş üzerindeki erkekler: 150 mcg

14 yaş üzerindeki kadınlar: 150 mcg

1-3 yaş arası çocuklar: 90 mcg

4-8 yaş arası çocuklar: 90 mcg

9-13 yaş arası çocuklar: 120 mcg

İyot Faydaları Nelerdir?

İyot en çok bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir ve tüm bağışıklık sistemini de destekler. Bunun yanında besinlerden alınacak enerjinin de kolay alınmasını sağlar. Kaliteli bir uykuya imkan tanıyan iyot tiroid bezinin de çalışmasına yardım eder.

Zihin gücünü artırır, radyasyona karşı koruma sağlar. Saç, cilt ve tırnak sağlığı üzerinde de olumlu etkileri olan iyot anne karnında olan bebeğin sinir sistemi gelişimini de desteklemektedir. 

İyot Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

İyotun vücutta eksik olması kişilerde yorgunluk, üşüme, unutkanlık, saç dökülmesi, kilo alma ve kabızlık sorunlarına neden olabilir Ayrıca enerjisiz olmak, halsizlik, depresyon, bayılma, baş dönmesi ve ciltte kuruluk da iyot eksikliğinin belirtileri arasındadır. Vitamin testi yaptırarak hangi vitaminin eksik ya da fazla olarak vücudunuzda bulunduğunu öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı