Gazete Vatan Logo

Hardal Otu Nedir? Hardal Otu Faydaları Nelerdir?

Hardal otu ülkemizde çok sık kullanılan bir bitkidir. Kullanan kişilere de çok fayda sağlamaktadır. Şifalı bir bitki olarak da biliniyor. Değerli bir bitki olan hardal otu, Akdeniz ikliminde yetişmektedir. 

Hardal Otu Nedir? Hardal Otu Faydaları Nelerdir?

Hardal Otu Nedir?

Hardal otunun yaprakları tüylüdür. Bu bitkinin tohumlarında eterik yağ bulunmaktadır. Hardal otunun beyaz veya sarı çiçekleri vardır. Az miktarda tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Turpgiller ailesine ait olan bu bitki, ilk olarak Akdeniz ikliminde yetişmiştir. Hardal otunun beyaz ve siyah vardır. beyaz hardalın çiçekleri kırmızı veya beyaz olur ve iri taneli olur. Siyah hardal otunun çiçekleri ise siyah renkte olmaktadır. 

Hardal Otu Faydaları Nelerdir?

Hardal otunun sağlığa pek çok faydası olsa dahi, dikkatlice tüketilmesi gerekir. Baştaki faydaları hazmı kolaylaştırmak ve kabızlığı da önlemektedir. Öksürüğe iyi gelmektedir, göğsü yumuşatmasına yardımcı olmaktadır. Bronşit ve zatürreye iyi gelen hardal otu, romatizma ağrılarında da etkilidir. 

Hardal Otu İçeriği Nedir?

Hardal otunun içerisinde potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller bulunmaktadır. Kan yapıcı özelliği de bulunana hardal otu, kanın akışkanlığında da etkilidir. Hardal otu vücutta bulunan zararlı maddelerin dışarı atarak, bedeni temizler. Böylece kişi kendini daha dinç olmaktadır.

Haberin Devamı

Hardal Otu Nasıl Kullanılacak?

Hardal otunu ve tohumunu çok yüksek miktarda ve sık sık kullanmak oldukça zararlıdır. Çünkü hardal otunun etkisi yüksektir. Küçük miktarda kullanmak gerekmektedir. Aynı zamanda kalp, şeker ve tansiyon gibi kronik hastalığı olan kişiler bu hardal tohumu kullanmadan önce mutlaka doktor görüşünü de almalıdır. Hardal otu dikkatli kullanmakta fayda vardır.

Gündelik hayatta hardal otu kullanılmaktadır. Hardal otunu su ile karıştırmak mümkün. Böylece kısa süre içerisinde güçlü etkiyi de görmek mümkün olacaktır. Hardal az miktarda dahi yemeğin bile etkisini değiştirmektedir. Hardal tohumu da baharat olarak et yemeklerinde kullanılmaktadır. 

Hardal Otunun Yağı Ne İşe Yarar?

Hardal otunun tohumundan elde edilen yağ günümüzde kullanılmaktadır. Yemeklere katılabilen bu yağ aynı zamanda çok şifalıdır. Omega3 ve omega6 bakımından da çok dengelidir. Aynı zamanda en iyi yağ seçeneklerin de başındadır. Hardal yağı bel, boyun ve diz ağrılarına çok iyi gelmektedir. 

Haberin Devamı

Akdeniz iklimine daha uygun olsa da, Türkiye'nin her yerinde yetişmektedir. İçeriği çok zengindir ve etkisi kısa sürede meydana gelmektedir. Bundan dolayı kullanım açısından dikkat edilmesi gerekir. İnsan sağlığa vermiş olduğu faydalar da çok büyüktür. Öksürük, hazımsızlık, kabızlık, bronşit, zatürre gibi hastalıklarda çok etkilidir ve iyileştiricidir. Hardal otu amaca uygun olarak kullanılmalı. 

Çok fazla ve dengesiz kullanıldığında egzama ve kabarcıklar cilt üzerine çıkabilir. Siyah hardal çok fazla tüketildiğinde ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Nefes güçlüğü gibi olumsuz etkiler yaşanabilir.

Hardal otu çok faydalı bir bitkidir.

Ülkemizde birçok alanda kullanılmaktadır. Ancak her bitkide olduğu gibi burada da her şeyi dengede tüketmek gerekir. Hardal otunu birçok avantajından faydalanmak için dengeli tüketime dikkat etmek gerekmektedir.