Gazete Vatan Logo

Ertesi gün hapları fiyatları 2022! Ertes, Norlevo, Postpill, Ella ertesi gün hapı fiyatları ne kadar? İşte fiyat listesi

Ertesi gün hapları bir tür acil doğum kontrolü olarak bilinir. Korunmasız cinsel ilişki sonrası doğum kontrol yöntemi olarak hamileliği önlemek için kullanılır. Ertesi gün hapları, yerleşmiş bir gebeliği sona erdirmez, ama yumurtlamayı geciktirerek önlemeye yardımcı bir yöntemdir. Ancak rutin kullanım için uygun değildir, pek çok yan etkisi bulunur. Peki, Ertesi gün hapı nedir? Ertesi gün hapı fiyatı ne kadar? Ertesi gün hapı yan etkileri ne? Ertesi gün hapı isimleri ne? Ertes, Norlevo, Postpill, Ella ertesi gün hapı fiyat listesi!

Ertesi gün hapları fiyatları 2022! Ertes, Norlevo, Postpill, Ella ertesi gün hapı fiyatları ne kadar? İşte fiyat listesi

Korunmasız cinsel ilişkiden sonra gebeliği önlemek için etkili bir seçenek olan ertesi gün hapı, doğum kontrol hapı kullanmayı unutan veya bu konuda önlemlerini almamış kadınlar tarafından kullanılır. Cinsel ilişki sonrası il 72 saat içinde alındıktan sonra yumurtlamayı geciktirerek hamileliği önler. Rutin olarak yani düzenli olarak kullanımı tavsiye edilmez.

ERTESİ GÜN HAPI NEDİR, NE İÇİN KULLANILIR?

Hormonal acil kontrasepsiyon (Ertesi gün hapı), döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesini önler. Yumurtlamadan önce kullanıldığında yumurta oluşumunu engeller. Yüzde 75-80 etkilidir. Ertesi gün hapı korunmasız ilişki sonrası 72 saati (3 günü) geçmeyecek şekilde alınması gerekiyor. Güvenlidir, kullanım süresi kısadır, her yaştaki kadınlarda kullanılabilir, ucuzdur. Korunmasız cinsel ilişkiden ya da kontraseptif kullanımı sırasında olabilecek kazalardan sonra, istenmeyen gebeliklerin daha oluşmadan önlenmesi için fırsat yaratır. Acil kontrasepsiyon için bir sağlık kuruluşundan mutlaka danışmanlık alınmalıdır. Hormonal acil kontrasepsiyon (Ertesi gün hapı) ilk 72 saat içerisinde uygulanmalıdır. İlk dozu almadan 1 saat önce bulantı ve kusmayı gidermek için bulantı giderici ilaç tok karına alınır, 12 saat sonra doz tekrarlanır. İlk ya da ikinci dozdan sonraki ilk 2 saatte kusma olursa, doz tekrarlanır.

Haberin Devamı

ERTESİ GÜN HAPLARININ YAN ETKİLERİ

Ertesi gün hapının, acil olarak, en geç 3 gün içinde kullanılması gerekir. Tekrar kullanımında gebeliği önleyici etkisi azalır. Kullanımdan sonra yeni bir korunmasız ilişki ya da gebeliği önleyici yöntem kullanım hatası olursa korumaz. Diğer gebeliği önleyici yöntemler kadar etkili değildir, onların yerine kullanılmamalıdır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumaz. Bulantı, kusma gibi yan etkileri vardır. İlişki sonrası RİA uygulamasında ise karın ağrısı, vajinal kanama ve lekelenme olabilir.

Genellikle sadece birkaç gün süren ertesi gün hapının yan etkileri şunları içerebilir:

Mide bulantısı ya da kusma

Baş dönmesi

Tükenmişlik

Baş ağrısı

Göğüslerde hassasiyet

Haberin Devamı

Dönemler arasında kanama veya daha ağır adet kanaması

Alt karın ağrısı veya krampları

Normalde ertesi gün hapını kullandıktan sonra sağlık uzmanınıza başvurmanız gerekmez. Bununla birlikte, bir haftadan uzun süren kanamanız veya lekelenmeniz olursa veya ertesi gün hapını aldıktan üç ila beş hafta sonra şiddetli alt karın ağrısı yaşarsanız iletişime geçmeniz gerekebilir. Ertesi gün hapı kullanmak adetinizi bir haftaya kadar geciktirebilir. Ertesi gün hapını aldıktan sonra üç ila dört hafta içinde adet görmezseniz, hamilelik testi yapmanız gerekebilir.

ERTESİ GÜN HAPI FİYATI NE KADAR OLDU?

İlaç fiyatlarına gelen zamlardan hamileliği önlemeye yardımcı ertesi gün hapları da etkilendi. Korunmasız cinsel ilişkiden sonra kullanılan ve reçetesiz satılan ertesi gün haplarının en ucuzu 194,47 TL olurken, en pahalısı da 232,57 liraya çıktı.

ERTES, NORLEVO, POSTPİLL ONE, ELLA ERTESİ GÜN HAPI 2022 FİYATLARI NE KADAR OLDU?

Eczanelere gelen son depo fiyatlamalarına göre markalara göre ertesi gün haplarının fiyatları şu şekilde:

Haberin Devamı

Ertes fiyatı 194,47

Norlevo fiyatı 194,47 TL

Postpill One fiyatı 194,47 TL

Ella fiyatı 232,57 TL