Gazete Vatan Logo

En değerli organımız kalp!

Toplumun yüzde 67’si o hastalıktan korkuyor

12 büyük ilde yapılan araştırmanın bulguları ilginç: Türkler en fazla kalp sağlığını önemsiyor. En korktuğumuz hastalıksa kanser. Toplumun yüzde 67’si kanser olma korkusuyla yaşıyor.

Aksigorta’nın İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Gaziantep, Bursa, Kayseri, Malatya, Balıkesir, Samsun, Erzurum ve Trabzon’da yaşayan 15-60 yaş grubunda toplam 600 tüketici ile gerçekleştirdiği araştırmada ilginç bulgular elde edildi. Araştırmaya göre Türk halkı en çok kalp sağlığına önem veriyor. Yaklaşık iki kişiden birinin öncelikli olarak kalp sağlığını önemsediğinin belirlendiği araştırmada ikinci sırada göz, üçüncü sırada ise beyin sağlığının geldiği tespit edildi.

Araştırmaya göre, kalp sağlığı tüm yaş grupları ve farklı sosyo-ekonomik düzeylerde yer alan kişiler için birinci derecede önem taşıyor. Ancak sosyo-ekonomik düzey arttıkça beyin sağlığına verilen önemde de artış gözleniyor. C1, C2, DE sosyo-ekonomik statüye dahil kişilerde birincil derecede beyin sağlığına önem verenlerin oranı yüzde 5-7 arasında değişirken, AB sosyo-ekonomik düzeyine dahil kişilerde birincil derecede beyin sağlığına önem verenlerin oranı yüzde 13’e yükseliyor.

Araştırma sonuçları cinsiyete göre de farklılıklar gösteriyor. Kadınların sadece yüzde 1’i el, kol, bacak, ayak gibi dış organlarının sağlığını önemserken, bu oran, özellikle 15-19 yaş grubundaki erkeklerde yüzde 12’ye yükseliyor.

Araştırmaya göre, Türk toplumunun yüzde 69’u kansere yakalanmaktan korkuyor. En çok korkulan hastalıklar sıralamasında açık ara birinci olan kanseri, yüzde 7 ile kalp ve damar hastalıkları, yüzde 2 oranla alzheimer, göz, böbrek, beyin ve sinir sistemi hastalıkları takip ediyor. Araştırmaya katılanların yüzde 72’si “Elinizde bir sihirli değnek olsa sevdiklerinizi hangi hastalığa karşı korumak isterdiniz?” sorusunu “Kanser” olarak yanıtlarken, yüzde 6’sı tüm hastalıklara karşı koruma isteğini ifade etti.

Haberin Devamı