Gazete Vatan Logo

Doğum şekli cinsel yaşama dönüşü etkiliyor!

Doğum, bir kadının hayatının en özel ve duygusal eylemlerinden biridir. Doğum yapmak kadınları fiziksel ve psikolojik olarak birçok yönden etiliyor. Etkilediği alanlardan biri de cinselliktir. Peki, Doğumun ardından cinsel hayat ne kadar etkilenir? Yeni annler cinsel hayatına ne zaman dönebilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mustafa Serdar Yaşartekin anlattı.

Doğum şekli cinsel yaşama dönüşü etkiliyor!

Hamilelik ve doğum hem vücudu hem de cinsel yaşam hakkında pek çok şeyi değiştirir. Özellikle doğum sonrası hormonal değişiklikler pek çok kadını daha hassas hale getirebilir. Doğum yaptıktan sonra seks yapmak için ne kadar beklemeniz gerektiğini söyleyen kesin bir zaman çizelgesi yok. Doğum Uzmanı Op. Dr. Mustafa Serdar Yaşartekin yeni annelerin doğumun hemen ardından, çok hızlı bir şekilde normal halinize dönmeye çalışmak yerine, anneliğin keyfini çıkarmaları gerektiğini belirtiyor.

ÖNCE ANNELİĞİN KEYFİNİ ÇIKARIN

Dr. Mustafa Serdar Yaşartekin, "Doğum yapan bir kadın, gebelikten önceki formuna dönebilmesi için zaman gerekir. Çünkü vücut, gebeliğin ilk başlarından itibaren, doğum, doğum sonrası emzire dönemi ve bunun gibi birçok aşamadan geçerek normal haline dönmeye çalışır. Bu da ancak zamanla mümkündür. Anneler! İşte bu nedenlerle doğumun hemen ardından, çok hızlı bir şekilde normal halinize dönmeye çalışmak yerine, ilk zamanlarda kendinizi dinlendirmeye ve anneliğin keyfini çıkarmaya odaklanın derim. Çünkü belirli bir süreden sonra vücudunuz kendini toparlayacak ve istemeseniz bile her şey normale dönecek" yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

DOĞUM ŞEKLİ CİNSEL YAŞAMA DÖNÜŞÜ ETKİLİYOR

Dr. Yaşartekin, “Doğum sonrası annede yaşanan değişimlerin ortadan kalkması için 6-8 hafta kadar zamana ihtiyaç vardır. Bu süre içerisinde, doğumun ardından başlayan yoğun kanama da, açık renge dönüşür ve kıvamı daha sıvı bir hal alır. Normal doğumda vagen yapıda yırtık vb. hasarlar oluşabilir. Yıpranan dokular kendini toplar ve eşler cinsel hayatlarını yaşamaya başlayabilirler. Eğer doğum sezaryen ile gerçekleştiyse, zaten herhangi bir vagen hasar meydana gelmemiştir. Bu durumda ise, lohusa kanaması olarak isimlendirdiğimiz kanamanın, gücünü kaybettiği yani lohusalığın sona erdiği zaman cinsel yaşam aktif hale gelebilir” sözlerini ifade etti.

CİNSEL HAYATA NE ZAMAN DÖNÜLEBİLİR?

Kanama tamamıyla bitmeden, cinsel ilişkiye girilmemelidir diyen Yaşartekin, "Doğum şekli ister vajinal ister sezaryen olsun. Lohusa kanaması tamamen bitmeyen kadınlar, cinsel ilişkiye girerek vücutlarında bir sağlık sorunu oluşmasına neden olabilirler. Rahmin enfeksiyon kapması ve iltihaplanması bu sağlık sorunlarına örnek olarak gösterilebilir. Altını özellikle çizmek istiyorum; doğum gerçekleşmiş, üzerinden zaman geçmiş, kanamalar, akıntılar sona ermiş, ağrı sızı da yoksa, cinsel ilişkinin bir sakıncası yoktur" dedi.

Haberin Devamı

EŞLER BİRBİRLERİNE KARŞI SABIRLI OLMALIDIR

Dr. Mustafa Serdar Yaşartekin "Doğum sonrası cinselliğe dönmek aceleye getirilmemedir. Çiftler bu dönemde birbirilerine karşı sabırlı ve anlayışlı olmalıdır. Doğumun ardından, doğumu yapmış olan kadının ilişkiye hazır olması (ilişki sırasında salgılanan vaginal sekresyonlar, normal doğum yapılmış ise ameliyat dikişlerinin iyileşmesi) beklenenden daha fazla vakit alabilir yani daha uzun sürebilir. İşte bu nedenle yeni doğum yapmış kadınlar, eşini bu konuda muhakkak bilgilendirmelidir" dedi.