Gazete Vatan Logo

Çörek Otu Balı Nedir? Çörek Otu Balı Faydaları Nelerdir?

Arıların Çörek otu bitkisinde bulunan özleri toplayıp bala dönüştürmesi ile meydana gelen Çörek otu balı uzmanlar tarafından sıkça üzerinde durulan bir besindir. Çörek otu kendi başına da bir şifa kaynağıdır. Bununla birlikte bal ile birleştiğinde de birçok derde deva olmaktadır. Birtakım hastalıklara iyi gelmesinden dolayı insanlar tarafından sıkça tercih edilen doğal bir bal çeşidi haline gelmiştir.

Çörek Otu Balı Nedir? Çörek Otu Balı Faydaları Nelerdir?

Çörek otu balı, çörek otu bitkisinin yoğun olduğu coğrafi alanlarda üretilen bir baldır. Çörek otu bitkisinin ekilmiş olduğu ve hasat edildiği dönemler üretimi en fazla olduğu zamanlardır. İşçi arılar çörek otu bitkisinden topladığı nektarlar ile çörek otu balını üretmektedir. Topladıkları nektarları ve kendi öz sütlerini bir araya getirerek oldukça lezzetli ve şifalı bir tat oraya çıkarırlar.

Çörek Otu Balı Faydaları Nelerdir?

Çörek otu balı özellikle faydaları bakımından oldukça önem taşıyan bir bal çeşididir. En büyük faydalarından biri bağışıklık sistemine olan katkılarıdır. Soğuk kış günlerinde kişiyi dinç tutarak hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Vücuda kuvvet verir ve iştah açar. Bununla birlikte alerjik durumlarda da faydasının olduğu bilinmektedir.

Karaciğer ve akciğer rahatlamalarında oldukça etkili bir besin olarak karşımıza çıkar. Sancılarda, ağrılarda ve çeşitli hastalıklarda direnç göstermeye yardımcı olur. Bilim insanlarının söylediğine göre özellikle kalp rahatsızlığı olan bireylerin sıkça kullanması tavsiye edilen bal çeşitleri arasındadır.

Haberin Devamı

Çörek Otu Balı Özellikleri

Çörek otu balı yapısal olarak diğer ballara benzerlik gösterir. En önemli benzerliği ise elbette ki diğer ballar gibi oldukça faydalı bir besin olmasıdır. Kokusu ve lezzeti ise kendine has özelliktedir. Rengi daha koyu olmakla birlikte kokusu da farklıdır.

Genellikle bal seven kişilerin ayırt etmeden severek tükettiği bir bal olarak karşımıza çıkar. Kullanım alanı ise genel olarak kahvaltılar olsa da günün her vakti tüketilmeye uygundur. Farklı tatlardan hoşlananların deneme listesinde olması gereken bal ürünlerinden birisidir.

Çörek Otu Balı Nasıl Tüketilmeli?

Çörek otu balı da diğer bal türleri gibi ister kaşıkla yenebilir ister ekmek üzeri sürülerek tüketilebilir. Aynı zamanda birçok tarifin içerisinde de kullanılabilir. Gün içinde kahvaltıda veya ara öğünlerde bu balı tüketmek mümkündür. Önerilen tüketim miktarı ise bir ile iki tatlı kaşığı kadardır. Ancak tüm arı ürünlerini kullanmadan evvel herhangi bir arı mahsulüne karşı alerjiye sahip olup olunmadığını bilmek gerekir. 

Haberin Devamı

Çörek Otu Balı Nasıl Saklanmalı?

Tüm bal türlerinde dikkat edilen saklama koşullarına çörek otu balı için de dikkat etmek gerekir. Işık, nem, ısıdan etkilenmemesi adına dolaplarda saklamak tavsiye edilir. Buzdolabı bal ürününü saklamak için pek uygun değildir çünkü soğuk ortam balı kristalize eder. Bu nedenle kapaklı dolaplarda ışık ve ısı almayacak şekilde çörek otu balın ı rahatlıkla saklamak mümkündür. Balın ömrünün daha uzun olması için cam kavanozda saklamak önemlidir.