Gazete Vatan Logo

Bruce Willis’in hastalığı afazi nedir, neden olur? Afazi hastalığının belirtileri nelerdir, tedavisi var mı?

Emmy ve Altın küre ödüllü 67 yaşındaki ünlü yıldızın ailesi 'Bruce Willis'in sağlık sorunlarıyla mücadele ettiğini ve 'afazi' teşhisi konulduğunu belirtildi. Söz konusu gelişmenin ardından afazi hastalığı ile ilgili yapılan aramalar arttı. Peki, Afazi hastalığı nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Afazi hastalığının tedavisi var mı, hangi doktora gidilir?

Bruce Willis’in hastalığı afazi nedir, neden olur? Afazi hastalığının belirtileri nelerdir, tedavisi var mı?

Mavi Ay, Zor Ölüm ve Ucuz Roman gibi dizi ve filmlerle büyük bir hayran kitlesine sahip Hollywood aktörü Bruce Willis oyunculuğu bırakıyor. Ünlü oyuncunun, beyindeki işlev bozukluğu ile ortaya çıkan afaziye yakalandığı açıklandı. İşte Bruce Willis’in hastalığı afazi hastalığı hakkında merak edilenler…

AFAZİ NEDİR, AFAZİ HASTALIĞI NE DEMEK?

Afazi hastalığının diğer adı söz yitimi hastalığıdır. Afazi hastalığı, beyin hasarı sonucu oluşan ve dil işlevlerinin bozulması veya tamamen kaybolması anlamına gelen bir kognitif fonksiyon bozukluk olarak tanımlanmaktadır.

Hastalarda inme sonucu beyin damarlarında tıkanma, parankim kanaması ve subaraknoid kanama gibi çeşitli nedenlerden ötürü çeşitli motor, duyusal ve kognitif fonksiyon bozuklukları görülür.

AFAZİ HASTALIĞI NEDEN OLUR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Beynin bazı bölgelerinde meydana gelen işlev bozukluğu sonucu ortaya çıkan konuşma, konuşulanı anlama, tekrarlama, okuma-yazma gibi becerilerin gerçekleştirilememesi sorunu olan afazi, genellikle inme veya travma sonucu ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Afazi sonrası kişinin planlama, basit etkinlikleri yerine getirme, problem çözme ve karar verme becerileri de etkilenebilir.

Afazisi olan kişi bir işe nereden ve nasıl başlayacağını belirlemekte, o işi yerine getirmek için gerekli basamakları oluşturmakta güçlük yaşayabilir.

AFAZİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI, HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Afazinin tipi, şiddeti ve hangi olaya bağlı olarak ortaya çıktığının bilinmesi, uygulanacak tedavi protokolü ve prognoz takibi açısından önemlidir. Afazinin tanısında çeşitli testler kullanılır. Bu testlerde spontan konuşma, anlama, okuma, yazma, tekrarlama ve isimlendirme fonksiyonları değerlendirilir. Afazinin tedavi ve rehabilitasyonu konusunda bugüne kadar çeşitli yöntemler denenmiştir. Bunlar arasında çeşitli ilaç tedavileri ve konuşma terapileri yer almaktadır. Bazı hastalarda sadece konuşma terapisi, bazı hastalarda ise hem konuşma hem de ilaç tedavisi birlikte denenmiştir.

Afazili hastalarda tek başına medikal tedavinin etkinliği bilinmemektedir. Oysa konuşma terapistleri ülkemizde az sayıda bulunmakta ve çoğu hasta bu terapiden faydalanamamaktadır.

Haberin Devamı

BRUCE WİLLİS KİMDİR?

"Söz yitimi" olarak da adlandırılan "Afazi", beynin bazı bölgelerinde meydana gelen işlev bozukluğu sonucu ortaya çıkıyor. Konuşma, konuşulanı anlama ve okuma-yazma gibi becerileri etkiliyor.

Son haftalarda Willis hafıza kaybı sorunları yaşadığı için replikleri bile ezberleyemediği iddia edilmişti. 1985'ten 1989'a dek ülkemizde de ilgiyle izlenen "Mavi Ay" dizisiyle şöhrete kavuşan aktör, "Zor Ölüm" serisiyle aksiyon türünün aranan oyuncusu, "Altıncı His" ve "Ölümsüz" gibi filmlerle de gerilim türünün başarılı ismi haline geldi.

Ünlü aktör son yıllarda birçok düşük bütçeli aksiyon filminde rol alması nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı.

Bruce Willis'in tam adı Walter Bruce Willis'tir. Ünlü oyuncu, 19 Mart 1955'te Batı Almanya'nda dünyaya geldi.

Babası ABD'li annesi ise Almandır. Willis, çocukluk yıllarını New Jersey'de geçirmiş, daha sonra New York'a yerleşerek oyunculuğa başlamıştır..

Haberin Devamı

Emmy ve Altın Küre ödüllü yıldızın filmleri dünyada 3,05 milyar dolar gişe yaptı. Bruce Willis, çok sayıda televizyon dizisinin dışında 'Die Hard' (Zor Ölüm) gibi ses getiren aksiyon filmlerinde oynamıştır.

"Moonlighting" (Mavi Ay) (1985–1989) adlı televizyon dizisindeki David Addison rolüyle üne kavuşan 1987'de evlendiği Amerikalı oyuncu Demi Moore'dan 2000'de boşandı.

Üç çocuk babası olan Willis, 21 Mart 2009 tarihinde Emma Heming ile dünyaevine girdi.

BRUCE WİLLİS'İN OYNADIĞI FİLMLER

1980 The First Deadly Sin Lokantaya giren adam
1980 A Guru Comes Extra
1982 The Verdict
1987 The Return of Bruno Bruno Radolini
1987 Blind Date Walter Davis
1988 Sunset Tom Mix
1988 Die Hard John McClane
1989 In Country Emmett Smith
1989 Look Who's Talking Mikey (seslendirme)
1989 That's Adequate Himself
1990 Die Hard 2 John McClane
1990 Look Who's Talking Too Mikey (seslendirme)
1990 The Bonfire of the Vanities Peter Fallow
1991 Mortal Thoughts James Urbanski
1991 Hudson Hawk Eddie 'Hudson Hawk' Hawkins

Haberin Devamı

BRUCE WİLLİS'İN OYNADIĞI TV DİZİLERİ

1984 Miami Vice Tony Amato Bölüm "No Exit"
1985 The Twilight Zone Peter Jay Novins Bölüm "Shatterday"
1985-1989 Mavi Ay David Addison Jr. 67 bölüm
1996-1997 Bruno the Kid Bruno the Kid seslendirme
1997 Mad About You Amnesia patient Bölüm "The Birth Part 2"
1999 Ally McBeal Dr. Nickle Bölüm "Love Unlimited"
2000 Friends Paul Stevens üç bölüm
2002 True West Lee Televizyon filmi
2005 That '70s Show Vic Bölüm "Misfire"