Gazete Vatan Logo

Botoks enjeksiyonu yaptıranlar nelere dikkat edilmeli!

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, botoks enjeksiyonundan önce nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizler için anlattı.

Botoks enjeksiyonu yaptıranlar nelere dikkat edilmeli!

 Botoks, "bacterium clostridium botulinum"dan üretilen kas gevşetme özelliği olan bir maddedir. Botoksun tıbbi tedavilerde (çene ağrısı, migren, koltuk altlarında terlemeyi durdurmak için) artan kullanımları olmasına rağmen, yaygın olarak ciltteki kırışıklıkların tedavisiyle bilinir.

Botoks, alttaki kası geçici olarak zayıflatarak dinamik kırışıklıkları önlemeye yardımcı olur. Dinamik kırışıklıklar, alttaki kasın hareketinin neden olduğu kırışıklıklardır ve zamanla bunlar istirahatte bile statik bir çizgiye dönüşür. Botoks tedavisi ile kas kasılması zayıflar ve üstteki dinamik kırışıklık azaltılır. Erken ve etkili tedavi ile sadece hareketle dinamik çizgileri azaltmakla kalmaz, statik çizgileri de yumuşatıyor ya da ortadan kaldırır. Botoks genellikle kaş çatma çizgilerinde (kaşların arasındaki alan), gözlerin kenarlarında (kaz ayakları) ve alın çizgilerinde kullanılır. Ayrıca çene, boyun ve başka yerlerde kullanılabilir.

Botoks güvenli mi?

Botoks güvenlidir ve aslında hiperhidroz ve migren gibi belirli sağlık sorunlarını hafifletmek için kullanılır. Bununla birlikte, hamile veya emzirenlere botoks yapılmamalıdır. Ve tedavinizin sonuçlarından gerçekten memnun olduğunuzdan emin olmak için eğitimli bir profesyonele gitmeniz çok önemlidir. Botoks yaptırmak tıbbi bir prosedürdür ve gerçekten de bu şekilde tedavi edilmelidir.

Haberin Devamı

Riskler nelerdir?

Botoks yaptırmanın en yaygın riskleri morarma veya şişliktir. Sağlıklı birinin enfeksiyon kapma olasılığı neredeyse sıfırdır. Botoks devreye girdikten sonra asimetri yaşamanız olasıdır. Bunun için küçük bir şans var, bu nadir değildir çünkü genellikle birinin yüzünün bir tarafı diğerinden daha güçlüdür. Bunun için tekrar kontrole gelmesi tavsiye edilir. Tedavi için doğru uzmanı seçerseniz bu risklerin çoğu azalır.

Enjeksiyon işlemi acıtır mı?

Kan almak için kullanılan iğnelerden bile daha ince iğneler kullanılır. Bu nedenle acı riskli oldukça düşüktür. Uygulanan bölgeye yaygın olarak buz kompresi uygulanır. Botosk enjeksiyonlarından hemen sonra fark edeceğiniz ilk şey, sivrisinek ısırıklarına benzeyen küçük şişlikler ve kan noktalarıdır. Bunlar 20 dakika ile yarım saat arasında geçer. Ancak üç ila beş gün (ve iki haftaya kadar) arasında ciltteki etkileri fark edilmez.

Haberin Devamı

Gerçekten genç görünüm sağlar mı?

Cildiniz daha pürüzsüz görünecek, ancak kendiniz gibi görüneceksiniz, sadece daha genç ve dinç bir görünüm elde edersiniz. Yüzünüzde ciddi bir değişikliğe neden olmaz.

Botoks kalıcı değildir. Zamanla, vücut tarafından metabolize edilir ve sonuçlar ortalama olarak sadece üç ila beş ay sürer; ancak, bunun değişmesine neden olabilecek bir dizi faktör vardır. Bu kaç ünite enjekte edildiğine, kişinin metabolizmasının nasıl olduğuna ve ne sıklıkta yoğun egzersiz yaptığınıza bağlıdır.

Botoks tedavisinden sonra ne olur?

Botokstan sonra kesinti olmaz. Tedaviden sonra en az 24 saat aşırı terlemekten veya egzersiz yapmaktan kaçınılması gerekir. Botoksun düzgün bir şekilde yerleşebilmesi için enjeksiyonların yapıldığı bölgeye dokunmaktan kaçınılmalıdır. Morarmayı teşvik edebileceğinden çok fazla güneşe maruz kalmaktan kaçınmak da önemlidir.

Haberin Devamı