Gazete Vatan Logo

Bayramda 'tokalaşma ve el öpme' uyarısı! 'Virüsler aramızda olacak'

Tüm dünya gibi Türkiye’yi de kasıp kavuran koronavirüs pandemisi, birçok alışkanlığı değiştirdi. Fakat aşıyla birlikte virüsün öldürücü etkisinin büyük oranda kontrol altına alınması ile eski normale dönüldü. Bu da pek çok riski beraberinde getirdi. Ülkemizde özellikle bayramlardaki yakın temas birçok hastalığa neden olurken, el öpmeye ilişkin çarpıcı uyarılar geldi.

Bayramda 'tokalaşma ve el öpme' uyarısı! 'Virüsler aramızda olacak'

YASİN ARSLAN | gazetevatan.com

Ramazan ayı sona ererken milyonlarca kişi Ramazan Bayramı’nda yakınlarını ziyaret etmek için tatile çıktı. Koronavirüs pandemisini yeni atlattığımız bu süreçte uzmanlar bayramda yakın ilişkilere karşı uyarıda bulundu. Özellikle el öpmenin bazı hastalıklara yol açabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. C. Elif Öztürk, dikkat edilmesi gereken noktaları gazetevatan.com’a anlattı.

Bayramlarda el öpmenin önemli bir adet olduğunu ama enfeksiyonların bulaşmasında başrolde olduğunu dile getiren Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. C. Elif Öztürk “Bayramlarda öpüşmek, tokalaşmak ve el öpmek solunum yolu enfeksiyonlarının yayılmasına neden olabilir. Bugünlerde yaygın olan başta Koronavirüs, İnfluenza A ve B virüsleri ve Rotavirüs olmak üzere birçok virüs çeşidi bayramda da aramızda olacaktır. Solunum ve ağız yolu ile bulaşan enfeksiyonlar kalabalık ortamlarda yakın temas ile kolaylıkla bulaşmaktadır” dedi.  

Haberin Devamı

VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI? 

Bayramda enfeksiyonlardan korunmak için yapılması gerekenleri tek tek belirten Öztürk, “Öncelikle hijyene çok önem vermeliyiz. Bayram ziyaretlerinde dışarıdan gelenler el temizliğine dikkat etmeli. Ellerin 20 saniye boyunca sabun ve su ile yıkanması kurulanması, imkan yok ise el antiseptikleri ya da kolonya ile ovuşturulması el temizliği sağlamakladır. Bunun dışında kalabalık ortamlarda cerrahi maske kullanılması özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olanların korunması için çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT! 

Prof. Dr. Öztürk, “Bu enfeksiyonlar toplumun çoğunluğu için hafif semptomlarla geçirilebilen infeksiyonlar olmakla birlikte kronik hastalığı olanlar ve ileri yaşta kişiler için ciddi klinikle seyredebilen hastalık yapabilir.  Toplumda bu enfeksiyonların daha ciddi seyredebileceği özel sağlık sorunu olan kişilerin özellikle böyle temasın arttığı bayram gibi günlerde daha da dikkatli davranmalılar” uyarısında bulundu. 

Kronik hastalıkları olan kişilerin enfeksiyonlara karşı açık olduğunu belirten Öztürk, şu ifadeleri kullandı: “Bu kişiler ziyaret edildiğinde odanın havalandırılması, maske kullanılması, ellerin kolonya ile ovulması uygun olur. Kronik rahatsızlığı olan kişilerin kendilerini korumaları gerekir. Ailelerin bir araya geldiği kalabalık ortamlarda uzun süreli temaslarda odanın sık sık havalandırılması risk gruplarına özenli davranılması enfeksiyonlardan korunmayı sağlayacaktır.” 

Haberin Devamı

EL ÖPEN ÇOCUKLAR HAKKINDA ÖNEMLİ UYARI 

Bayramda harçlık için el öpen çocuklara ilişkin de önemli uyarılarda bulunan Öztürk, “Çocukların büyüklerine hastalık bulaştırma riski yüksektir. Çocuklar okullardan enfeksiyon taşıyabilecekleri için kronik hastalığı olanlarla temasta dikkatli davranılmalıdır. Çocukların virüslere karşı bağışıklığı düşük olan yaşlılar ve kronik hastalara yaklaşırken dikkat edilmeli, sık el temizliği, odaların havalandırılması ile ziyaretlerin daha güvenli olabileceği söylenebilir” dedi.